Anaheim wint World Series in slotduel

De honkballers van de Anaheim Angels hebben de World Series 2002 gewonnen. Ze versloegen afgelopen nacht in hun eigen stadion, Edison Field, de San Francisco Giants met 4-1.

In de serie van zeven wedstrijden behaalden de Anaheim Angels vier overwinningen. Het is de eerste keer in het 42-jarige bestaan van de Anaheim Angels (een club uit de regio Los Angeles) dat zij de prestigieuze titel binnenhalen.

De Angels bekroonden aldus een ongelooflijk seizoen met de belangrijkste prijs. De ploeg was niet eens via de reguliere competitie, maar met een wildcard in de play-offs gekomen. ,,Men zei dat de duivel hier rondwaarde. Veertig jaar lang lukte het niet de play-offs te halen en nu winnen we gewoon de World Series'', sprak Angels-manager Mike Scioscia. ,,Het is een geweldige opsteker; voor het team, de fans, voor de hele gemeenschap.''

De overwinning wordt morgen gevierd met een `parade' in Disneyland, met de start in Main Street. Het team is eigendom van The Walt Disney Corporation. Later op de dag is er in Anaheim een apart feest voor de fans.

De onwaarschijnlijke zesde wedstrijd van zaterdag in Anaheim dreunde nog na bij de Giants, vooraf favoriet voor het Amerikaanse honkbalkampioenschap - de officieuze wereldtitel. Anaheim zette in twee innings een 5-0 achterstand om in een 6-5 winst. De stand in de best-of-seven kwam daarmee op 3-3 en dus was een zevende en beslissende confrontatie nodig tussen de twee teams uit Californië.

De Giants, met in de gelederen Amerika's beste slagman Barry Bonds, leek versuft door die cruciale nederlaag. De honkballers uit San Francisco kregen geen vat op de werpers van Anaheim, van wie John Lackey in het bijzonder opviel. De 24-jarige, rechtshandige pitcher debuteerde pas deze zomer in de Major League, maar de rookie stond op de heuvel alsof hij al jaren gewend was aan zenuwslopende finales. Alleen in de tweede inning lukte het de Giants een punt te maken. Benito Santiago scoorde na een opofferingsslag van Reggie Sanders.

Maar Anaheim sloeg meteen terug in de derde inning. Niet zo spectaculair als in wedstrijd zes, maar hard genoeg om San Francisco de genadeklap toe te dienen. Livan Hernandez was het slachtoffer. De werper van de Giants stond in de beslissende inning toe dat de drie honken volliepen. Daarna stelde hij Garret Anderson in staat de bal in de uiterste hoek van het veld te rammen. David Eckstein, Darin Erstad en Tim Salmon liepen vervolgens over de thuisplaat en brachten de stand op 4-1 voor Anaheim.