Ajax verspeelt bij RKC koppositie

Ajax heeft na een 1-1 gelijkspel bij RKC Waalwijk de koppositie in de eredivisie verspeeld aan PSV, dat met 5-0 won bij NEC. Ajax heeft even veel punten als PSV, maar de ploeg uit Eindhoven heeft een beter doelsaldo.

Ajax verzuimde zaterdagavond in Waalwijk in de eerste helft afstand te nemen. In de 58ste minuut nam RKC een voorsprong. Hoogendorp scoorde uit een vrije trap die hij zelf had afgedwongen. Chivu bracht de doorgebroken RKC-spits ten val en werd door arbiter Temmink uit het veld gestuurd.

Wegens kwetsende spreekkoren uit het vak met Ajax-aanhangers aan zijn adres legde de scheidsrechter het duel in de 69ste minuut stil. De speaker had al laten weten dat het duel zou worden gestaakt als de spreekkoren niet zouden stoppen. Na een klein kwartier hervatte Temmink de wedstrijd. Twee minuten later kwam Ajax op 1-1 via invaller Maxwell.

,,Het publiek moest afkoelen, maar wij koelden ook af'', stelde RKC-coach Jol bitter vast. ,,Wij hadden nadeel van de onderbreking, want Ajax kon orde op zaken stellen.''

Ajax-coach Koeman probeerde tijdens de onderbreking met directeur Van Eijden de fans tot de orde te roepen. De spreekkoren begonnen al vanaf de 53e minuut toen een goal van Ibrahimovic wegens buitenspel werd afgekeurd. Enkele minuten later scoorde Hoogendorp voor RKC. Koeman: ,,Het was maar goed dat de 1-1 snel viel. Anders was de wedstrijd denk ik niet uitgespeeld.'' Met tien man nam Ajax meer risico's in plaats van een extra verdediger op te stellen. De ploeg bleef met drie man verdedigen en kreeg zelfs nog kansen. Ajax had in de eerste helft de wedstrijd moeten beslissen. De ploeg was superieur in de eerste twintig minuten en kreeg twee goede kansen. De beste was voor Van der Meyde, maar hij raakte de baal. Daarna was Boukhari dicht bij een treffer. ,,We misten scherpte voorin. Vooral daardoor hebben we niet gewonnen'', zei Koeman.

Roda JC handhaafde zich op de derde plaats. De ploeg versloeg zaterdag thuis De Graafschap: 5-0.

Heerenveen verkeert ondanks de thuiszege op Excelsior (2-0) nog steeds in de problemen. De Friezen behaalden zaterdag op basis van hun strijdlust verdiend hun eerste zege van het seizoen. Invaller Väyrynen scoorde na rust twee keer.

FC Twente, zonder het disciplinair geschorste trio Van der Doelen, Van der Leegte, De Gier, won knap met 2-1. Cziommer en Cairo maakten de doelpunten. Voor AZ scoorde Meerdink.

De duels van gisteren, FC Utrecht-FC Zwolle en RBC-FC Groningen, werden afgelast wegens de zware storm.