Aanslag bij nederzetting bezet gebied

Bij een Palestijnse zelfmoordaanslag bij de toegang tot de grote nederzetting Ariel op de Westelijke Jordaanoever zijn gisteren drie Israëlische militairen gedood.

Zeventien mensen liepen verwondingen op. De Al-Aqsa brigades van Yasser Arafats Fatah namen de verantwoordelijkheid voor de aanslag op zich. Het is niet duidelijk of de Palestijnse zelfmoordenaar de explosieven zelf tot ontploffing heeft gebracht of dat dit gebeurde toen een Israëlische militair het vuur op hem opende. Elders in de bezette gebieden werden drie Palestijnen door Israëlische militairen doodgeschoten.

Deze aanslag speelde zich af enkele uren voor een fel debat in het centrale comité van de Arbeidspartij over het uittreden uit premier Ariel Sharons regering van nationale eenheid. De socialisten besloten een regeringscrisis en vervroegde verkiezingen te forceren indien Sharon weigert in te stemmen met een scherpe besnoeiing op de nationale begroting van de steun voor de kolonisten. Indien Sharon voet bij stuk houdt zal de Arbeidspartij woensdag tegen de begroting voor 2003 stemmen. Hoewel er verwarring heerst over de grootte van de open en verborgen financiering van de nederzettingenpolitiek eist de socialistische partijleider Benjamin Ben Eliezer dat er 140 miljoen euro vanaf gaat. Dat bedrag moet ten goede komen aan in de begroting getroffen zwakke sociale groepen.

Politieke waarnemers achtten vanmorgen de kans klein dat de regering deze crisis zal overleven. Op de achtergrond heeft in de Arbeidspartij een machtsstrijd plaats tussen Ben Eliezer, die minister van Defensie is, en de uitdagers Amram Mitzna (ex-generaal en burgemeester van Haifa) en Haim Ramon, voorzitter van de parlementscommissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie. In de politieke verhoudingen in Israël is het niet eerder voorgekomen dat een grote partij over de nederzettingenpolitiek een regeringscrisis forceert. Dit is volgens waarnemers des te opvallender tegen de achtergrond van de oorlog tegen de Palestijnse terreur en een mogelijke grote oorlog in het Midden-Oosten over Irak. Enorme spanningen in de samenleving als gevolg van de effecten van de Palestijnse terreur op de economie en het moreel en het door rabbijnen aangemoedigde militante activisme van de kolonisten beïnvloeden echter in hoge mate de politieke agenda. Minister Ben Eliezer waarschuwde gisteren voor een nieuwe politieke moord in Israël. ,,Het pistool is geladen'', zei hij tijdens een herdenking van de vermoorde premier Yitzhak Rabin.

Ondertussen gaat de grote Israëlische militaire zuiveringsactie in Jenin en omstreken onverminderd voort. Volgens militaire kringen zijn reeds meer dan 40 Palestijnse activisten en potentiële zelfmoordenaars gearresteerd. Gisteren zei Ben Eliezer dat in totaal 175 potentiële Palestijnse zelfmoordenaars achter slot en grendel zitten.

    • Salomon Bouman