Werkgever `fêteert' onderwijsbonden

De Stichting Carmelcollege, met zestien scholen voor voortgezet onderwijs één van de grotere onderwijsinstellingen in Nederland, heeft de onderwijsbonden waarmee een CAO is gesloten 10.000 euro betaald.

De vakbonden AOB, Onderwijsbond CNV en CMHF hebben dit geld bedongen als vergoeding voor het informeren van ook niet-vakbondsleden over het onderhandelingsresultaat. De `deal' staat volgens de onderwijsbonden los van het al of niet accepteren van de voorstellen van de werkgever.

De Stichting Carmelcollege sloot in april als één van de eerste schoolbesturen in Nederland een eigen CAO, nadat de landelijke onderhandelingen voor een CAO in het voorgezet onderwijs waren vastgelopen.

Het lesgevend personeel spreekt zich in november via een referendum uit over de CAO. De voorlichting over het referendum is in handen van de vakbonden gegeven. Hiervoor heeft de school op verzoek van de vakbonden 10.000 euro betaald.

H. Laan, lid van het College van Bestuur van de Stichting Carmelcollege, noemt deze betaling `volkomen terecht'. ,,Het gaat om informatie aan alle werknemers, dus ook aan niet-vakbondsleden. Dat kost extra tijd en moeite.''