Welkom, leerjaar 2002-2003!

,,Ja, welkom, ieder van u. Het is, als directeur van Instead, een voorrecht om weer een nieuwe lichting enthousiaste MBA-studenten te mogen begroeten. Kijk eens naar die aula vol glimmende gezichten, vol van verwachting en ambitie. U bent een lust voor het oog!

Het is mijn gewoonte om met u in grote lijnen het curriculum van dit jaar door te nemen. En dit jaar hebben we het zoals u zult begrijpen, nogal omgegooid.

U heeft allemaal pen en prospectus bij de hand? Mooi, mooi. Slaan we open op pagina 3. Onderaan ziet u daar nog het succesnummer van elke MBA-opleiding: de collegecyclus Barneviks triumph: Asea Brown Boveri as the rolemodel of modern business. Die gaat, gezien de dreigende déconfiture van ABB, tot onze spijt niet door. De heer Percy Barnevik zelf, Europa's voorbeeld voor de onzelfzuchtige succesondernemer, heeft voorgesteld om in plaats daarvan de workshop `persoonlijke pensioenoptimalisatie' te geven, gebaseerd op zijn eigen uitgebreide praktijkervaring.

Turn around management, daaronder, gaat dit jaar over Vivendi: hoe maak ik van een slapend nutsbedrijf een techno-conglomeraat, en daarna toch maar weer een slapend nutsbedrijf? Taaie kost, heren. Maar leerzaam, leerzaam.

Tot onze spijt heeft Ahold-topman Cees van der Hoeven zijn doelstelling om Het waarmaken van Doelstellingen te doceren, niet kunnen waarmaken. En ook degenen die zich hadden verheugd op het gastdocentschap van Jack Welch, de oud-topman van General Electric, moet ik teleurstellen. Na zijn echtscheiding blijkt hij de corporate jet van GE toch niet te mogen gebruiken voor persoonlijke doeleinden. Omdat de heer Welch bang is te verdwalen als hij Europa met het openbaar vervoer moet bereiken, hebben we dit deel geschrapt. In plaats daarvan geeft ex-France Telecomtopman Michel Bon het tutoraat Ongemerkt Zonnebanken. Denk aan de brilletjes!

Dan pagina 5, midden. Bij Creatief Boekhouden vallen de laatste twee lessen weg omdat niemand te vinden was voor de Arthur Andersen-leerstoel. Maar er is ook een opsteker: Staatssteun Voor Gevorderden wordt dit jaar gegeven door... de Beierse premier Edmund Stoiber! Die bleek onverwacht ruimte te hebben in zijn agenda.

Welnu heren, aan de slag! Maak er een goed jaar van. U vindt Ayn Rand straks naast de Bijbel op uw kamer op het nachtkastje. En wie nu al behoefte heeft aan een moment van contemplatie: voor de Nederlanders onder u houdt Huub Oosterhuis straks in de kapel een korte overweging bij de dood van het aandeelhouderskapitalisme.''

    • Maarten Schinkel