Trouwen op je sterfbed

Ik ben een alleenstaande moeder met een zoon. Al 25 jaar bouw ik een pensioen op, dat, als ik overlijd, naar mijn zoon gaat tot zijn 21ste. Ik heb mijn pensioenverzekeraar PGGM (sector zorg en welzijn) gevraagd wat er gebeurt als ik overlijd. Ik heb het idee om met iemand te trouwen wanneer ik serieus ziek word om zo mijn pensioengeld veilig te stellen. Op die vraag kreeg ik een PGGM folder toegestuurd met allerlei algemene gegevens.

Kortom: kan ik er op de een of andere manier voor zorgen dat mijn pensioen niet bij de PGGM blijft?

(J. de W.)

Uw pensioen is een ouderdomspensioen dat stopt na uw overlijden. Daarna vervalt de uitkering niet aan het pensioenfonds, maar komt ten goede aan uw medeverzekerden die blijven leven. Die geruisloze overdracht werkt via de formules voor de premieberekening, waarin uw statistische sterftekans een rol speelt.

Uw zoon neemt uw ouderdomspensioen niet over, maar krijgt tot zijn 21ste jaar een (half)wezenpensioen van circa 14 of 28 procent van uw ouderdomspensioen op uw 65ste jaar.

U kunt op uw sterfbed alsnog willen trouwen om uw pensioen (via een partnerpensioen) in de familie te houden, maar dan moet u wel aan enkele voorwaarden voldoen. En die beschrijven pensioenfondsen stap voor stap in hun brochures.

U kunt dus aan de hand van de brochure zelf uitzoeken hoe het zit.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen op de website: www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele