Tongzoenen en zat worden

Eindexamengala mavo Aloysius/ De Roosten, Van der Valk-hotel Eindhoven, 4 juli

Op de dansvloer in de Eindhovenzaal van het Van der Valk-hotel dansen slanke lijven in zwarte, blote jurken. Hoge hakken, slordig opgestoken haar, veel make-up. De meisjes gooien hun armen boven het hoofd, draaien met hun heupen. Niemand die ze wat kan maken. Zijn dit de meisjes van de mavo? Het lijken wel tv-babes. Maar wie zijn dan die jongens eromheen, die jongens die nog in hun nette pak groeien moeten? Dat zullen de jongens van de mavo zijn.

Het eindexamengalafeest van mavo Aloysius/De Roosten in Eindhoven. Vraag de jongens en meisjes wat hun op school het meest dierbaar was, en ze antwoorden allemaal: `M'n vrienden en al die gekke dingen die we hebben gedaan.' Hun schooltijd is samen te vatten in `lekker lullen in de pauze' en `leraren vervelen'. Na de zomer gaan ze bijna allemaal naar het middelbaar beroepsonderwijs. ,,Maar ons contact gaat absoluut nooit meer kapot'', zegt Evi Offermans (15), die opvalt door haar witte broekpak van jeansstof. ,,We zullen elkaar nog heel lang blijven zien. Zeker weten.''

Tien uur. De juffen en meesters staan langs de kant. ,,Straks gaan we met z'n allen naar de stad, naar de Danssalon'', zegt Evi. ,,Dan komt alles goed.'' ,,Lekker zat worden'', zegt Christa (16) in een glitterjurk met split. ,,Nee, niet zat'', zegt Nadja Rijnders in haar avondjurk, ,,Misschien een beetje. Vooral veel lol hebben.'' Ze heeft vanavond haar ,,beste vriend'' bij zich. ,,Die is helemaal geflipt. Echt een keigezellig jong.'' De hit van Shakiro wordt opgezet, Underneath your clothes. Ze trekken elkaar de dansvloer op.

Reinier van Abbe (18) – gymschoenen onder zijn pak – loopt de hele avond met een grijns van oor tot oor door de zaal. Of eigenlijk loopt hij niet, hij huppelt. ,,Leuk feestje wel, hierna zie ik die mensen toch nooit meer.'' Zijn medeleerlingen, zegt Reinier, ,,zijn van een ander niveau''. Hij grijnst er charmant bij. ,,Een hele hoop, ja, simpele lui, hoe moet ik dat zeggen...'' Later wil hij wel pensioenadviseur worden. Dat is zijn vader ook. Lijkt hem wel een leuk wereldje.

Op de dansvloer wordt inmiddels flink getongzoend. Een meisje klimt tegen haar danspartner op en gooit haar hoofd in de nek. ,,Vroeger kregen ze seksualiteit en voortplanting in de vierde klas'', had de biologielerares gezegd, ,,nu geven we dat in klas twee al.'' Achter in de zaal zit tegen de muur een sliert jongens geplakt. In zijn dikke, driedelige pak zit Behzad te wachten tot het over is. ,,Zo meteen snel naar huis en andere kleren aantrekken'', zegt hij. ,,Een rood shirtje zonder mouwen, een blauwe broek met een groene glans erover en gele Puma's. En dan de stad in.'' Vandaag zijn zelfs de `nerds' onherkenbaar, zegt hij. ,,Omdat ze ook van die nette kleren aanhebben.''

Tegen half twaalf verschijnen de eerste leraren op de dansvloer. De leraar Nederlands klapt en springt. Hij heeft er zin in. I love rock & roll. Het blijkt een kortstondige opleving. Even later staat hij weer aan de kant. De tv-babes gaan ook steeds minder op tv-babes lijken. Hun schouders hangen, hun hakken sloffen. Liedjes worden niet meer uitgedanst. Ze kruipen bij elkaar op schoot. Ergens is iemand met zijn hoofd op tafel in slaap gevallen.

Dan – alsof er een geheim signaal is gegeven – stroomt de zaal leeg. De juffen en meesters krijgen een hand. Buiten op het parkeerterrein rijdt Reinier – de toekomstig pensioenadviseur – al rondjes op zijn brommertje. Klaar voor de nacht. Het schoolfeest als appetizer, nu de rest.

    • Monique Snoeijen