Toe vaderlief...

In landen als China, Bangladesh en Pakistan moet een werknemer gemiddeld meer dan een halve dag werken om een pakje sigaretten van een beroemd westers merk (bijvoorbeeld Marlboro) te kunnen kopen. In Bangladesh kost een pakje sigaretten evenveel als zes kilo rijst. Een Deen hoeft maar 20 minuten te werken om sigaretten te kunnen kopen, hoewel de sigaretten in Denemarken veel duurder zijn dan in China. In de landen met hoge gemiddelde inkomens zijn sigaretten meestal ook duur, vooral door hoge belastingen. Die legt de overheid op om de staatsinkomsten te verhogen en om het roken, vooral door jongeren, te ontmoedigen. De vorige week door de Wereldgezondheidsorganisatie gepubliceerde wereldkaart met sigarettenprijzen toont de voor sigarettensmokkelaars aantrekkelijke grensovergangen.