Themselves

Het hiphopcollectief Anticon is een kunstenaarskliek die zich rond 1997 verzamelde op internet en een thuisbasis vond in de Bay Area van San Francisco. Sindsdien hebben ze de underground bestookt met manifesten, poëzie en baanbrekende releases, met als beruchtste voorbeeld het album van cLouddead, een van Anticons meest productieve gelegenheidsgroepen.

MC Dose One viel toen al op vanwege zijn nasale, rijmloze raps, vol poëtische teksten in de traditie van Saul Williams. Maar vooral de muziek verbijsterde. Soms ritmeloos, veelal spookachtig, altijd vernieuwend. Zo ook Dose One's nieuwe project Themselves. Hij rapt als een Eminem From Space en Anticonproducer Jel zorgt voor bijpassende soundscapes. Hun album The No Music is zo mogelijk nog vreemder dan cLouddead, maar ook publieksvriendelijker. De variatie is enorm, het tekstuele engagement niet onaardig en de muzikale inspiratie verbluffend. The No Music is een even obstinate als meeslepende trip door de avant garde van de beats & rhymes cultuur.

Themselves, The No Music (Anticon/Konkurrent, abr0025cd)

    • Nanne Tepper