Televisie en Radio Voorkeur Zaterdag

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Interview met de Amerikaanse rocker Bruce Springsteen over wat het voor hem na 11 september vorig jaar betekent Amerikaan te zijn. Voorts een reportage over de nieuwe politicus die zijn werk eerder ziet als een nieuwe hobby. Werkt hij vanuit een idealisme of uit pragmatisme? Ned.2, 18.20-19.07u.

Nova. Onder meer reportage uit Moskou over de gijzelingsactie van Tsjetsjeense rebellen in een theater. Ned.3, 22.15-22.47u.

Heilig vuur. Verslag uit de Nieuwe Kerk in Amsterdam waar vandaag een symposium over domineeskinderen en de preek van Freek de Jonge werd gehouden. Cabaretier Freek de Jonge was initiatiefnemer van deze dag waar `een voorbeeldig leven', `zelf de kansel beklimmen', `de wereld willen verbeteren' en van `God los raken' aan de orde kwamen. Ned.1, 22.38-23.08u.

PRAATPROGRAMMA

Knevel op zaterdag. Onder meer een gesprek met Jouke de Vries, de nieuwe lijsttrekkerskandidaat van de PvdA. Ned.1, 20.30-21.00u.

Keyl. Hoofdredacteur Geert-Jan Laan van het Dagblad van het Noorden meent dat verdachten van geruchtmakende zaken voortaan voluit met naam en toenaam in de krant moeten. Een aantal ex-gedetineerden tracht hem op andere gedachten te brengen. Ook een reportage over gepassioneerde eigenaars van oldtimers. Ned.1, 21.00-21.57u.

Nachtwacht. Economist Jo Cottenier en auteur van Gevaarlijk Europa praat met voormalig Europees Commissaris Karel Van Miert over de vraag of Europa een dictatuur is. Afl.: Europa is een dictatuur. Canvas, 22.40-23.30u.

KUNST & MUZIEK

Museumgasten. Presentatrice Debbie Petter en priester en kunsthistoricus Antoine Bodar bezoeken het Joods Historisch Museum in Amsterdam en bekijken de vaste collectie en kindertentoonstelling In Mokum staat een huis. Ned.1, 17.15-17.35u.

Wintertijd. Presentatrice Linda de Mol praat over haar favoriete muziekfragmenten van o.a. Frank & Nancy Sinatra, John Travolta, Wet Wet Wet, Van Morrison en Train. RTL5, 22.15-23.20u.

FILM

The Four Musketeers (Richard Lester, 1975, Spanje/Panama). Kleurrijk en ironisch vervolg op The Three Musketeers van hetzelfde team is volgens de liefhebbers iets minder attractief. Weelderige rolbezetting met Oliver Reed, Raquel Welch, Richard Chamberlain, Michael York, Faye Dunaway, Geraldine Chaplin, Charlton Heston. BBC2, 16.35-18.20u.

. Fight Club (David Funcher, 1999, VS/Duitsland). Mannelijke agressie is zowel het kwaad als de verlossing in omstreden, gewiekste satire van de regisseur van Se7en. Verveelde zakenman Edward Norton en anarchist Brad Pitt beginnen een vechtclub waar men elkaar onbekommerd in elkaar mag slaan. Net5, 22.10-0.45u., met reclame.

The Secret Garden (Agnieszka Holland, 1992, VS). Vierde, solide verfilming van Frances Hodgson Burnetts roman over weesmeisje dat met verwaarloosde tuin haar bestaan verlevendigt. Ned.1, 23.42-1.20u.

Jefferson in Paris (James Ivory, 1995, VS). Kostuumdrama van de regisseur van o.a. A Room with a View en Remains of the Day bereikte nooit de Nederlandse bioscopen. Nick Nolte als de latere Amerikaanse president Thomas Jefferson tijdens zijn gezantschap aan het decadent-hypocriete hof van Lodewijk XVI, aan de vooravond van de Franse Revolutie. Hij valt voor getrouwde Greta Scacchi en verwekt een kind bij zwarte slavin Thandie Newton. Ook met Gwyneth Paltrow. RTL4, 0.15-2.40u., onderbroken door reclame.

National Lampoon's Loaded Weapon I (Gene Quintano, 1993, VS). Grappen zijn dun gezaaid in parodie op de politiefilm Lethal Weapon. Met Emilio Estevez als Mel Gibson en Samuel L. Jackson als Danny Glover. Ook de ondervragingsscène uit Basic Instinct wordt gepersifleerd. BBC1, 0.25-1.40u.

. Cry Freedom (Richard Attenborough, 1987, Engeland). Retorische publieksfilm annex monument voor de in 1977 vermoorde anti-apartheidsstrijder Steve Biko (Denzel Washington) besteedt meeste aandacht aan diens blanke biograaf, de 'liberale' hoofdredacteur Donald Woods (Kevin Kline). Net5, 0.45-2.30u., onderbroken door reclame.

. Trees Lounge (Steve Buscemi, 1996, VS). Net als zijn grote voorbeeld John Cassavetes is de acteur Steve Buscemi in zijn regiedebuut meer geïnteresseerd in de personages en de tekening van hun karakters dan in een dwingend plot. Zijn onnadrukkelijke observatie van het dagelijks leven van morsige sleutelaars kenmerkt zich door humor, melancholie en subtiel spel van Chloe Sevigny. BBC2, 1.00-2.30u.

RADIO

Tema. Over de invloed van Amerika op Nederland en Europa. Het Amerikaanse griezelfeest Halloween lijkt steeds meer te gaan concurreren met ons eigen St. Maarten. Niet alleen cultureel maar ook economisch, technologisch, politiek en militair voelen we de macht van Amerika. 747AM, 14.02-15.00u.

Mulisch en het woord. Laatste uitzending van een serie waarin schrijver Harry Mulisch zijn leven belicht. 747AM, 15.02-16.00u.

Easy listening. Aandacht voor het overlijden van Norbert Schultze, componist voor nazi-propagandafilms en van het aan beide fronten gezongen Lili Marlene. Verder Mark Knopfler en zijn hereniging met Dire Straits-toetsenist Guy Fletcher, Philip Glass met Yo-Yo Ma en de comeback van Art Garfunkel. Radio 2, 23.02-1.00u.

Šimek 's nachts. De van plagiaat beschuldige voormalig hoogleraar psychologie René Diekstra praat o.m. over de zwarte bladzijde uit zijn carrière. Hij vertelt over hoe hij zes jaar geleden werd vernederd en gekrenkt. Radio 1, 0.04-1.00u.