Taboe

Het is met enige schroom dat ik dit stukje schrijf. Het gaat namelijk over mijn eigen partner, Jean-Paul Vis. Over jezelf schrijven doe je al niet, maar op schrijven over je partner, zeker als hij het fout deed, rust pas echt een taboe. Aan de andere kant, het spel was dermate bijzonder dat ik u het niet wil onthouden en ik er ook zou zijn ingetrapt.

Utrecht 20 oktober, Transfer Solutions Meesterklasse viertallen; Modalfa versus Pegasus:

W/-

♠ H 9 7 6

♡ A B 8 2

♦ A B 10 7 3

♣ -

♠ 4

♠ V 5 2

♡ H

♡ 9 6 5 3

♦ V 8

♦ 5 4

♣ A H 10 9 7 6 5 3 2

♣ V B 8 4

♠ A B 10 8 3

♡ V 10 7 4

♦ H 9 6 2

♣ -

West

Noord

Oost

Zuid

Van Valen

Vis

Luitwieler

Van Cleeff

3SA

dbl

4♣

5♣

pas

5♦

pas

6♦

pas

pas

pas

Drie sans was `gambling': dichte kleur (zeven- of achtkaart laag); 4♣ was non-forcing. Koert Luitwieler, die namens Pegasus op de oostplaats zat, startte met ♣V en vestigde daarmee een wereldrecord. Volgens mij is het in een serieuze wedstrijd nog niet eerder voorgekomen dat iemand uitkwam in de dubbelrenonce. De leider, die ernstig rekening hield met de troeven 0-4, troefde in de hand (zuid harten weg), sloeg troefaas en liet troefboer doorlopen. Volgens de open plaatsentheorie is dat de beste aanpak gezien de te verwachten klaverenlengte in west. Erik van Valen won troefvrouw en speelde weer in de dubbel-renonce. Dit keer op tafel getroefd. Hartenheer zat goed en nu hoefde de leider alleen nog ♠V te vinden. Hij sloeg ♠A en ♠H en ging down omdat ♠V bleef hangen. Vis achteraf: ,,Ik kon me niet voorstellen dat west met een negenkaart 3SA zou openen.''

Het spel komt uit het eerste centrale weekend van de Meesterklasse. Daarvan volgen er meer deze herfst. Favoriet staat 't Onstein bovenaan, onmiddellijke gevolgd door Pegasus. Titelhouder Modalfa stelt voorlopig teleur met een plaats precies in het midden. Er gebeurde nog wel het een en ander in dat weekend. Meer daarover op de internetsite over bridge.

www.nrc.nlExtra columns en `spel van de week'.

    • Jan van Cleeff