Sanders quiche met appel en geitenkaas

Zoon Sander heeft plezier in koken. Hij experimenteert op zijn manier en niet onverdienstelijk. In het begin belde hij nog met vragen, maar tegenwoordig schuif ik steeds vaker bij hem aan. Deze quiche met kaas en appel kan gegeten worden als dessert voor 4-6 personen. Als maaltijd kan hij gegeten worden met – bijvoorbeeld – een tomaten- of pompoensoep of met een salade. Laat de plakjes bladerdeeg naast elkaar ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Vet een lage taartvorm (22-24 centimeter) in met olie. Bekleed de schaal met het deeg. Prik met een vork gaatjes in de deegbodem. Verkruimel de kaas en verdeel de stukjes over de deegbodem. Liefhebbers van hartig kunnen theelepeltjes tapenade toevoegen, de zoetekauwen druppelen honing over de kaas. Schil de appel, verwijder het klokhuis. Snijd de appel in 24 dunne schijfjes en schik die over de kaas. Klop de eieren los met de koffieroom en wat zout en peper. Schenk het mengsel over de vulling. Zorg ervoor dat de appels met een dun eilaagjes bedekt zijn. Bestrijk ook de deegrand. Bak de taart in het midden van de oven in ongeveer 35 minuten lichtbruin en gaar. Controleer in het midden van de taart of het ei gestold is. Serveer de taart warm of lauw.

Het recept voor deze ouderwetse Hollandse sla is voor de generatie die werkt met zakjes sla en flesjes dressing en die de smaak van de sla van `vroeger' nog eens wil proeven. Kook de eieren 7 minuten tot ze gaar maar niet te hard zijn, laat ze onder koud water schrikken en pel ze. Gebruik de malse lichtgroene bladeren van de sla, gooi harde bladeren weg. Was de sla en slinger de blaadjes droog. Snijd de tomaten in partjes. Klop een sausje van azijn, mosterd, olie, mayonaise, zout en peper. Doe sla en tomaten in een kom. Schep er voor het serveren het sausje door. Garneer met parten of plakjes ei. Lekker met gebakken aardappels en kipfilet.

    • Annelène van Eijndhoven