`Pure laster' bij Miss Nederland

Een dreigende rechtszaak werpt een schaduw over de Miss Nederland-verkiezing, morgen, zondag 27 oktober in Almere. De organisatie Miss Nederland eist op straffe van een kort geding een rectificatie van het dagblad De Telegraaf. Maandag berichtte de krant op gezag van Miss-kandidaat Marilyn Sewbalak, dat de `miss-verkiezing doorgestoken kaart' zou zijn.

Sewbalak, die meedeed aan de provinciale voorrondes en vorig jaar Miss Hindustani was, beweerde dat zij de titel van Miss Zuid-Holland niet kreeg omdat zij niet blond en blank was. De organisatie wilde volgens haar geen donkere Miss Nederland verkozen zien. Ze werd in haar kritiek bijgestaan door jurylid Irena Pantelic, Miss Holland 2001 en korte tijd kandidaat voor de LPF-lijst. Om die reden won de blonde Elise Boulonge volgens het tweetal de provincie-Miss-titel, en zij doet morgen mee aan de Miss Nederland-verkiezing. ,,Pure laster en heel beschadigend voor de Miss-verkiezingen'', noemt mr. S.S. Kalff, raadsman voor de Miss Nederland-organisatie, de aantijgingen die volgens hem zonder weerwoord van de organisatie gepubliceerd werden. ,,Eerder waren er al een Surinaamse, Kaap-Verdiaanse en Hindoestaanse Miss Nederland, dus die discriminatiebeschuldiging slaat nergens op.'' Hij houdt het erop dat de niet-verkozen Sewbalak teleurgesteld zou zijn en daarom deze publiciteit zocht. Hij heeft zowel haar als de huidige Miss Nederland gesommeerd dergelijke beschuldigingen niet meer te uiten en ze aansprakelijk gesteld voor de schade die de organisatie oploopt door hun uitspraken.

Twaalf provinciemissen, niet louter blank (zie www.missnederland.nl), dingen morgen mee naar de titel Miss Nederland, die mee mag doen aan de Miss World verkiezing komende maand in Nigeria. Omdat daar een vrouw gestenigd zal worden, doen sommige Missen niet mee. Maar in overeenstemming met het advies van de mensenrechtenorganisatie Amnesty International gaat Miss Nederland wel.