Ook Frankrijk en Rusland dienen Irak-resoluties in

Rusland en Frankrijk hebben gisteren ieder een eigen ontwerpresolutie over Irak ingediend bij de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

De teksten moeten een alternatief bieden voor de ontwerpresolutie van de Verenigde Staten, die door Groot-Brittannië wordt gesteund. De Amerikaans-Britse aanpak stuit al sinds medio september op tegenstand van Frankrijk, Rusland en China, de drie andere vaste leden met vetorecht in de VN-Veiligheidsraad.

De Russen stellen nu voor dat militaire actie tegen Irak slechts mogelijk is na een nieuwe uitspraak van de Veiligheidsraad. Zij menen dat de tekst die de Britten en Amerikanen hebben ingediend automatisch tot een aanval op Irak leidt als Bagdad de wapeninspecteurs hindert. Het Franse voorstel is volgens diplomaten een compromis tussen de tekst van de VS en die van Rusland.

Rusland en Frankrijk zouden met hun alternatieven de Amerikanen willen dwingen in hun ontwerpresolutie belangrijke wijzigingen aan te brengen, als ze die aangenomen willen zien. In een reactie zei de Britse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Sir Jeremy Greenstock, echter: ,,Ik denk dat ze zich moeten realiseren dat de Verenigde Staten en het Groot-Brittannië standvastig zijn over wat ze in de tekst willen zien''.

China, het vijfde vaste lid van de Veiligheidsraad, heeft zich tegen een oorlog met Irak uitgesproken. Verwacht wordt dat China zich zal onthouden van stemming. De Amerikaanse president George Bush heeft gisteren tijdens een ontmoeting op zijn ranch in Texas zijn Chinese ambtsgenoot Jiang Zemin gevraagd de Amerikaanse resolutie te steunen. De Chinese ambassadeur bij de Verenigde Naties, Wang Yingfan, zei gisteren dat China zich zorgen maakt over bepaalde zinnen die verkeerd kunnen worden uitgelegd.

De tien overige leden van de Veiligheidsraad moeten nog instemmen met het Amerikaanse voorstel. Syrië heeft aangegeven tegen te stemmen. Volgens VN-diplomaten zouden ook Mexico, Guinea, Mauritius, Kameroen en Ierland twijfels hebben. De overige landen zouden welwillend tegenover het voorstel staan. Washington heeft gezegd dat het desnoods alleen zal optreden als de Veiligheidsraad geen overeenstemming bereikt.

Verwacht wordt dat pas na het weekeinde zal worden gestemd. Maandag zal VN-chef-wapeninspecteur Blix spreken met de Veiligheidsraad. Blix' mening over de vraag of zijn inspecteurs de agressievere, door de VS beoogde controles kunnen uitvoeren is van belang voor de steun die sommige lidstaten wel of niet voor de Amerikaanse aanpak zullen uitspreken.