OM: tweede verdachte is `medepleger'

Het openbaar ministerie in Roermond acht de tweede verdachte van de doodslag op de 22-jarige René Steegmans schuldig aan het medeplegen van de daad.

Van de twee verdachten heeft er één bekend dat hij het slachtoffer met de blote hand heeft geslagen. Deze 18-jarige Khalid L., van Marokkaanse afkomst, geldt als de hoofdverdachte. In Venlo ontstond de afgelopen dagen veel rumoer over de afkomst van deze verdachte, waaronder verwensingen aan het adres van buitenlanders op een gemeentelijke condoléance-site. Deze werden na enige tijd verwijderd.

K.L heeft tijdens zijn voorgeleiding zijn spijt betuigd en gezegd dat hij door de hele zaak ontdaan was. Hij zou zich niet hebben gerealiseerd dat zijn slaan de dood tot gevolg kon hebben. Hij wil ook meewerken aan een psychiatrisch onderzoek.

Net als K.L., die twee jaar geleden wegens mishandeling werd veroordeeld tot een taakstraf van dertig uur, is ook zijn medeverdachte eerder met justitie in aanraking geweest. Volgens de advocaat van deze eveneens 18-jarige Sylvio R. was dit niet voor een geweldsdelict. Wel heeft hij eerder in een jeugdinrichting gezeten.

S.R. zegt dat hij het slachtoffer niet heeft aangeraakt, aldus zijn advocaat, en dat hij juist zijn medeverdachte heeft proberen tegen te houden, door hem aan zijn jas en schouder te trekken. Ook het openbaar ministerie zegt dat uit het politieonderzoek blijkt dat K.L. feitelijk geweld heeft toegepast en dat S.R. dat niet deed. Maar justitie verwijt S.R. dat hij wel ,,een aanmoedigende dan wel ondersteunende rol'' speelde bij de mishandeling.

Sectie door het Nederlands Forensisch Instituut heeft uitgewezen dat René Steegmans is overleden aan de directe gevolgen van de mishandeling.

Het onderzoek moest uitsluiten of eerdere verwondingen van het slachtoffer aan zijn hoofd als gevolg van een verkeersongeval, een rol hebben gespeeld bij zijn overlijden. René Steegmans kreeg vijf jaar geleden operatief een metalen plaatje in zijn hoofd, nadat hij bij een brommerongeluk hoofdletsel had opgelopen. Dit plaatje werd twee jaar geleden weer verwijderd.

De persofficier van justitie zei dat er volgens de onderzoeksresultaten echter geen andere doodsoorzaak kan worden vastgesteld dan de mishandeling.