Noord-Korea wil minder agressieve houding VS

Noord-Korea heeft drie voorwaarden bekendgemaakt waaronder het wil onderhandelen met de Verenigde Staten over oplossing van het conflict rond de Noord-Koreaanse ontwikkeling van kernwapens.

De drie voorwaarden zijn erkenning van de Noord-Koreaanse soevereiniteit, de verzekering dat de VS het land niet zullen aanvallen en dat de VS de economische ontwikkeling van Noord-Korea niet zullen hinderen. De laatste eis verwijst vermoedelijk naar het Amerikaanse handelsembargo.

Noord-Korea deed het aanbod gisteren in een verklaring, waarin het op zijn beurt de VS beschuldigt het Agreed Framework uit 1994 over nonprofileratie niet te zijn nagekomen. Zo zullen de toegezegde lichtwaterreactoren niet klaar zijn in 2003 – zoals de VS hadden beloofd – en is er geen enkele ontwikkeling in de afgesproken normalisering van de relaties. Integendeel, de VS hebben een agressieve houding aangenomen door Noord-Korea in te delen bij de `As van het Kwaad', stelt Noord-Korea, en in deze omstandigheden heeft het land recht zich te beschermen, ook met kernwapens. ,,Wij hechten meer waarde aan onze soevereiniteit dan aan ons leven.''

De VS hebben nog niet gereageerd, maar eergisteren kwamen minister Colin Powell (Buitenlandse Zaken) en zijn Zuid-Koreaanse collega Choi Sung-hong wel overeen dat de kwestie vreedzaam moet worden opgelost. Gisteren ontving de Amerikaanse president Bush de Chinese leider Jiang Zemin op zijn ranch in Texas. Beide leiders ,,zullen zoeken naar een gezamenlijke aanpak om Noord-Korea te overtuigen dat het zijn kernwapenprogramma moet opgeven'', aldus een verklaring.

Dit weekeinde voert Bush bovendien overleg met de regeringsleiders van Zuid-Korea en Japan tijdens de APEC-top in Mexico.

Dinsdag begint Japan directe onderhandelingen met Noord-Korea over herstel van de relaties waarbij naast deze kwestie, vooral de status van vijf Japanse burgers aan de orde zal komen die 24 jaar geleden door Noord-Korea werden ontvoerd en nu voor het eerst terug zijn in Japan. Familieleden hebben gezegd dat ze de vijf – twee echtparen en een vrouw die is getrouwd met een overgelopen Amerikaanse soldaat – niet zullen laten gaan. Ze eisen dat hun kinderen in Noord-Korea ook naar Japan overkomen.

Gevraagd of hij in Japan zou willen blijven, zei een van de ontvoerden, Kaoru Hasuike, voor Japanse tv-camera's gisteren slechts: ,,Geen commentaar.'' Nu hun kinderen nog in Pyongyang verblijven zijn de vijf zelf duidelijk nog onder Noord-Koreaanse invloed. Op hun borst zit nog steeds het speldje met de beeltenis van de voormalige Noord-Koreaanse leider Kim Il-Sung. Wel zei Hasuike dat hij bij weerzien met zijn kinderen om te beginnen wil uitleggen dat hij en zijn vrouw eigenlijk Japanners zijn, iets dat geen van de kinderen van de ontvoerden – allen geboren en getogen in Noord-Korea – tot dusver weet.