New London Consort

De mysterieuze stilte in het midden van de middeleeuwen hoort men nog aan het begin van Songs of Angels, een cd met liederen over Maria, animerend gezongen door het New London Consort. In de diepe stilte van toen horen we ijl gepinkel op de harp en de gittern, een vroeg soort gitaar.

Op het cd-boekje zien we een hemels engelenorkestje met luit, vedel, fluit, tamboerijn en psalter, een soort harp met een klankbord. De Maria-muziek is afkomstig uit de Miracles de Nostre-Dame, 30.000 versregels met verhalen en liederen, opgetekend door de Franse abt Gautier de Coincy (ca 1177-1236). Met hem staan we op een keerpunt in de middeleeuwen. Zijn leven sluit aan op dat van de Duitse abdis Hildegard von Bingen (1098-1179), wier muziek etherischer was. Gautier de Coincy kwam tegemoet aan het populisme van toen dat zei dat godsdienst ook aan de gewone man moest worden gebracht. De zingende engelen dalen af en lijken net mensen. Deze liederen klinken soms verheven, maar verder vooral vrolijk en volks.

Songs of Angels New London Consort o.l.v. Philip Pickett (Decca 460 794-2)

    • Kasper Jansen