Netelenbos niet meer op PvdA-kandidatenlijst

Ex-minister Tineke Netelenbos (PvdA) keert na de verkiezingen op 22 januari niet terug in de Tweede Kamer. De 58-jarige Netelenbos, nu Kamerlid, heeft zich niet aangemeld voor een plaats op de PvdA-kandidatenlijst. Dat heeft zij gisteren laten weten, op de laatste dag dat aanmelding bij de PvdA mogelijk was.

Netelenbos was in het kabinet Kok I staatssecretaris van Onderwijs en in het kabinet Kok II minister van Verkeer en Waterstaat. Als minister werd zij vooral bekend door haar inspanningen om het rekeningrijden in te voeren, waarmee autogebruik in plaats van autobezit zou worden belast. Voortvarende voorbereidingen voor tolpoorten rond de grote steden leverden haar de bijnaam Tineke Tolpoort op. Tenslotte gaf zij onder druk van onder meer regeringspartner VVD haar plannen op, ten gunste van nieuwe ideeën over een toekomstige `mobimeter' in de auto.

Netelenbos gold lange tijd als politieke belofte bij de PvdA, maar leed in het afgelopen jaar een aantal nederlagen. Eerst verloor zij in de aanloop naar de verkiezingen op 15 mei de slag om de tweede plaats op de kieslijst achter toenmalig lijsttrekker Melkert. Die werd ingenomen door Jeltje van Nieuwenhoven, nu kandidaat-lijsttrekker. Tijdens de verkiezingscampagne werd Netelenbos gepasseerd als commissaris van de Koningin in Noord-Holland, een post waarnaar zij tussentijds had gesolliciteerd.

Na de verkiezingsnederlaag van de PvdA mei kwam Netelenbos als nummer zes in de Tweede Kamer onder druk om als een van de oudgedienden in de fractie plaats te maken voor jongere en lagergeplaatste kandidaten. Netelenbos weigerde dat, omdat zij een tussentijds vertrek uit de Kamer kiezersbedrog vond.

Tegenover het persbureau ANP liet Netelenbos gisteren blijken niet geheel op haar gemak te zijn geweest met haar hernieuwde Kamerlidschap (ze was eerder Kamerlid van 1987 tot 1994). Zij heeft ,,gemerkt dat ik veel meer bestuurder ben dan Kamerlid'', meldde zij vanaf haar vakantieadres in Zwitserland. Ze wil haar carrière ook vervolgen als bestuurder. Overigens kondigde zij aan ,,vanuit de binnenkamer'' een boek te gaan schrijven over ,,de uitzonderlijke dingen die het afgelopen jaar zijn gebeurd''.

Ook het Kamerlid Gerrit Jan van Oven heeft laten weten niet opnieuw kandidaat voor de PvdA te willen zijn. Hij motiveerde dat onder verwijzing naar het huidige politieke klimaat, waarin hij zegt zich niet thuis te voelen.