Model mixt merk met tweedehands

Wat draagt een mannequin buiten werktijd? Jetty Ferwerda en Peter Stigter (foto's) zagen wat modellen droegen vóór en tijdens recente modeshows in Milaan en Parijs.

Als er één vrouw op de wereld is die dagelijks met de allernieuwste en allerduurste mode in aanraking komt, dan is het wel een model. Tijdens de shows in Parijs en Milaan verschijnen ze in de meest extravagante en hippe creaties op het toneel, maar op straat in hun eigen outfit zou je ze bijna niet herkennen. Alleen hun superslanke figuur, het feit dat ze moeiteloos op hoge hakken door de straten van Parijs en Milaan rennen, of hun natural beauty verraden misschien dat ze geen schoolmeisje meer zijn. Het feit dat ze dagelijks met mode en stijl bezig zijn, heeft ervoor gezorgd dat modellen enerzijds niets om status van merken geven en anderzijds dat ze een chique/nonchalante manier van kleden hebben ontwikkeld. De meeste mannequins geven de voorkeur aan een mix van tweedehands, merkloos en iets voorzien van een designerlabel, want al die weggevertjes die ze van de ontwerpers ontvangen vinden ze stiekem toch leuk om te dragen. Een paar schoenen van Miu Miu, een tas van Louis Vuitton of een leren jack van Gucci is vaak het minste wat ze krijgen. Toch houden ontwerpers en tijdschriften die modellenstijl goed in de gaten, bladen als Vogue wijden er zelfs aparte rubrieken aan. En de collecties van sommige designers, zoals bijvoorbeeld van Marc Jacobs, hebben veel weg van de nonchalante modellenstijl.

Geen wonder dat die kleding van dezelfde Jacobs zo populair is onder modellen, allemaal hebben ze wel een tas, een jasje, een jurkje of schoenen van dit label. Op de catwalk in Parijs zagen we de afgelopen maand de Britse, zwartharige Erin o'Connor en de Belgische, blonde Delphine Bafort, die hun loopje oefenden voordat de show zou beginnen. Ze deden dat in hun eigen outfit, de een in een bohémien/zigeunerstijl, de ander in een sophisticated maar jonge combinatie. 't Is dat we beter weten, maar anders zou je zeggen dat Erin een show van Dries van Noten loopt en Delphine van Marc Jacobs. Wat een verschil met de modeshow van John Galliano, waarin beiden bijna onherkenbaar waren, door make-up, pruiken en extravagante gewaden.

    • Peter Stigter
    • Jetty Ferwerda