Met stilte hekelt Venlo het zinloos geweld

In Venlo liepen gisteren 15.000 mensen mee in een stille tocht voor de man die dinsdag zo zwaar werd mishandeld dat hij stierf.

,,Ons stadje van plezier rouwt. God weet hoe lang de klap nog zal nadreunen.'' Venlonaar G. Maas zegt het op een fluistertoon, terwijl hij meewandelt in de stille tocht ter nagedachtenis van René Steegmans, die eergisteren overleed nadat hij dinsdag zwaar was mishandeld door twee 18-jarige jongens. Beiden wordt doodslag ten laste gelegd.

Regenbuien dalen neer op Venlo, maar dat heeft de zestiger Maas deze vrijdagavond er niet van weerhouden naar het stadhuis te gaan, waar de mars kort na half zeven begint. Hij wil erbij zijn om zijn solidariteit te tonen met ,,al die andere aanwezige mensen die nog in de toekomst geloven''. Het is slecht gesteld met de wereld, meent hij.

In zijn auto, op weg naar de herdenking, hoorde hij wethouder Janssen ,,treffende woorden'' spreken voor de regionale radio. ,,Janssen zei iets van: `Ik wou dat alle Venlose ouders morgen de televisie eens een halfuur afzetten, en met hun kroost gingen praten over het vreselijke drama dat in Venlo is gebeurd.' Het zou tot bezinning kunnen leiden. Bij ouders én kinderen. En tot een betere opvoeding, want daar draait veel om.''

Ongeveer 15.000 Limburgers nemen aan de mars deel. Voorop gaan burgemeester J. Schrijen, familieleden van de omgekomen Steegmans en demissionair minister Donner van Justitie. Bij de supermarkt waar Steegmans werd geschopt en geslagen door twee scooterrijders, die hij had gewezen op hun onverantwoorde rijgedrag, stopt de lange stoet. ,,Heb een beetje respect voor oudere mensen'', riep Steegmans hier, toen de twee een vrouw rakelings passeerden.

Schrijen prijst het slachtoffer. ,,René Steegmans dacht niet alleen na over onrecht in onze samenleving. Hij deed er ook iets aan, getuige zijn donorcodicil dat hij altijd bij zich droeg.'' Aan het begin van de tocht zegt de burgemeester: ,,Ik denk dat stilte schreeuwen is.'' Hij zegt te doelen op de stille oproep die de deelnemers doen aan de overheid om iets te ondernemen tegen zinloos geweld.

Omdat de jongen die als hoofdverdachte geldt van Marokkaanse afkomst is, hoopte de gemeente ook op veel Marokkaanse deelnemers. Maar hun opkomst valt tegen. Yassine is er wél, samen met een vriend. Ze vinden de dood van Steegmans vreselijk. ,,Ik ben hier om mee te leven met de familie'', zegt Yassine. ,,Ik weet wat ze doormaken, mij is iets soortgelijks overkomen. Mijn broer is hier vlakbij niet zo lang geleden in elkaar geslagen door Nederlandse jongens. Zomaar, om niks, 's nachts. Zijn kaken waren zo geraakt dat hij twee maanden niet kon eten.''

Zijn vriend zegt: ,,In de stad hoor ik mensen allerlei discriminerende taal uitslaan, omdat een van de verdachten van Marokkaanse afkomst is. Waarom toch? De andere was toch een Nederlander? Een mens is een mens, we zijn allemaal Venlonaren.''

DOODSLAG: pagina 2

    • Guido de Vries