Kutmarokkanen zijn welkom

Het zal niet lang duren voor het woord `kutmarokkaan' een geuzennaam is geworden. Over een jaar of twee, drie zullen jonge Marokkanen zichzelf kutmarokkanen noemen, zoals homo's zichzelf al heel lang als `flikkers' betitelen. Dit betekent niet dat dan ook de Amsterdamse wethouder Rob Oudkerk, die het begrip `kutmarokkaan' in een afgeluisterd onderonsje met burgemeester Cohen landelijke bekendheid gaf, het woord onbekommerd mag gebruiken. Nee, zoals zwarte Amerikanen alleen door elkaar, en niet door blanken, `nigga's' mogen worden genoemd, zo zullen straks alleen Marokkanen het woord kutmarokkaan in de mond mogen nemen. De eerste, bescheiden stap in de ontwikkeling van het scheldwoord `kutmarokkaan' tot geuzennaam is nu gezet door de rapper Raymtzer met zijn debuutsingle `Kut Marokkanen??!' Raymzter, zoon van een Marokkaanse vader en een Nederlandse moeder, schreef het nummer na Oudkerks uitspraak in maart. Begeleid door een Arabisch klinkend deuntje met een flinke westerse beat neemt Raymtzer het op voor de Marokkanen die volgens hem nu in Fortuynland ten onrechte over één kam worden geschoren. In zijn woordenstroom, waarin het woord kutmarokkaan maar één keer voorkomt, zit een enkele grappige passage, zoals deze over de Marokkanen in Ede die voor ophef zorgden door op 11-9-2001 op straat te dansen: ,,Veel van jullie gasten hier zo waren tevreden totdat je de Raymzter zag feesten met Marokkanen in Ede / Maar je was weer te voorbarig geweest, we vierden feest omdat ik toen net was jarig geweest''.

Maar voor het grootste deel is Raymtzers rap net zo serieus en moralistisch als het refrein, dat overigens niet echt lekker bekt: ,,Ze willen ons zwart maken als ze over ons praten/We hebben ze niks gedaan en toch nog willen ze ons haten/Ze willen ons zwart maken als ze over ons praten/Tijd dat dit verandert, heb je dat niet in de gaten.'' Het is een gemiste kans: natuurlijk had het refrein moeten bestaan uit een pakkend slogan met het woord kutmarokkanen erin, zodat we allemaal in de trant van `Fight for your right to party' van The Beastie Boys `wij zijn kutmarokkanen' hadden kunnen meebrullen.

Ook de video bij `Kut Marokkanen??!', deze week `superclip' bij MTV, is een gemiste kans. De video begint geestig met twee potige portiers met elastieken om hun hoofd die raar pratend drie meisjes de toegang weigeren tot een discotheek en wel een paar Marokkanen toelaten. Maar wat volgt is een saaie huis-tuin-en-keuken-clip met Raymtzer die, omringd door dansende Marokkaanse meisjes en jongens, rept over het onrecht dat Marokkanen wordt aangedaan.

    • Bernard Hulsman