Klacht over `stilte' bij Buitenlandse Zaken

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag houdt te weinig contact met zijn diplomaten op de ambassades in het buitenland. Met die kritiek komt Hugo Klijn, die dit jaar enkele maanden optrad als tijdelijk zaakgelastigde op de ambassade in Belgrado.

In een opmerkelijk vrijmoedige ingezonden brief in het jongste nummer van het maandblad voor de medewerkers van het ministerie, dat ook naar externe contacten wordt gestuurd, schrijft Klijn dat hem vooral de ,,oorverdovende stilte'' vanuit Den Haag zal bijblijven. ,,Niet alleen ploft veel rapportage als een lekke bal in een zandbak neer, in deze periode is niet éénmaal contact geïnitieerd door het niveau afdelingshoofd of hoger'', schrijft de diplomaat, die nog steeds in Belgrado is gestationeerd. Alleen toen er snel visa nodig waren voor Bosnische vrienden van het in mei overleden Tweede-Kamerlid Ab Harrewijn van GroenLinks, die diens begrafenis wilden bijwonen, werd de tijdelijk zaakgelastigde door enkele hoge ambtenaren gebeld.

Klijn vraagt zich af of deze praktijk erop duidt dat de kloof tussen de in Den Haag gestationeerde ambtenaren en de diplomaten in het buitenland weer groeit. Het doel van een grote reorganisatie enkele jaren geleden was juist die afstand te versmallen. ,,Ik vraag mij intussen wel af waar al die onzichtbare en onhoorbare superieuren zich de hele dag mee bezighouden'', schrijft Klijn verder.

Een woordvoerder van BZ zegt dat de brief nauwelijks tot reacties op het ministerie heeft geleid.

www.nrc.nl: brief van Klijn