Glitterslippers en doktersjassen

Barbiefeestje in Blaricum, verjaardag van Fabienne Oonk (6)

Vorig jaar was Ingrid Oonk met de verjaardag van Stephanie (8) ,,met de hele bubs'' naar een concert van K3 geweest. ,,Maar dat is één keer leuk.'' Dus krijgt Fabienne (6) vandaag voor haar verjaardag een Barbiefeestje, net als haar grote zus het jaar daarvoor. Op Stephanie's partijtje hadden ze destijds spiegeltjes versierd, vandaag verven ze tasjes en dat is, zegt Ingrid Oonk, ook heel leuk. Acht blonde meisjes uit Blaricum zitten rond een tafel. Ze luisteren naar twee vrouwen op zilveren glitterslippers, in roze tulen rokken en doktersjassen. ,,Wij zijn Babs en Bibi van het Barbielaboratorium'', vertelt Bibi. ,,We gaan vandaag...'' ,,Poepen!'' schreeuwt Kiki (6). ,,Taart eten'', zegt Suzanne (6). ,,Wij gaan vandaag op zoek naar een nieuwe Barbie'', vertelt Bibi. ,,Wij van het Barbielaboratorium willen een nieuwe Barbie op de markt brengen. Eén die kan zingen en dansen op K3 en die kan knutselen. En dat gaan we allemaal op jullie uitproberen.'' ,,Ze zijn al mooi'', zegt Babs met een blik naar de meisjes, ,,maar het kan nog mooier. Ze zien er nog niet echt barbieachtig uit.'' Roze topjes en korte rokjes komen tevoorschijn.

,,Mag ik gaatjes?''

,,Ik mag geen piercing van m'n moeder.''

,,Ik heb al gaatjes. Kijk maar.''

,,Mijn rokje is te groot.'' (Bibi: ,,Je bent ook zo mooi slank.'')

Ingrid Oonk zit aan tafel met een fototoestel. ,,Het gehele feest wordt, van ontvangst tot het opruimen van de rommel, door ons geregeld'', stond in de folder van Fiësta Kinderfeesten. ,,Zodat u als ouder/verzorger lekker achterover kunt gaan zitten en kunt genieten van het spektakel.''

Tijd voor taart. Fabienne mag van Babs de taart aansnijden, maar zwaait zo met het mes dat haar moeder zegt: ,,Fab, jij hebt het eerste stukje heel goed gesneden, misschien moet nu het Barbie-personeel het weer overnemen.'' Babs en Bibi hoeven geen taart (,,Ik moet op mijn figuur letten'', zegt Bibi) en Fabienne's moeder heeft ,,ook kilo's genoeg''.

,,Ik mag het grootste.''

,,Ik wil die.''

,,Dat is mijn bord.''

Het eerste glas gaat om. ,,Dat is nou zo lekker hier'', zegt Ingrid als ze een doekje heeft gepakt. ,,Het maakt allemaal niets uit.'' Ze doelt op het souterrain waar de meisjes ieder hun kamer hebben, met daartussenin de kinderbadkamer. Beide kamers zijn een meisjesdroom. De muren zijn in roze en zilveren banen geschilderd. Een klamboe over het bed. Rode hartjeslampen versieren de televisie met video. Voor de spiegelkast staat een trampoline.

,,We komen overal'', zegt Sandra van den Heuvel van Fiësta Kinderfeesten. ,,In rijtjeshuizen waar ze iets bijzonders te vieren hebben en bij gezinnen waar het niet op kan.'' Voor ongeveer 250 euro geven ze niet alleen Barbiefeestjes, maar ook Ridderfeesten, Prinsen- en Prinsessenfeesten, Griezelfeesten, Piratenfeesten en Smulfeesten. ,,Het gaat er altijd om dat de kinderen gezellig en creatief bezig zijn.''

Babs zit intussen met een zilveren kwast in de navel van Kiki. Fabienne heeft al gouden wenkbrauwen, felblauwe oogleden en glitter op haar armen.

Dan kruipt er opeens een baby van vijftien maanden in een blauwe spencer tussen de meisjes door. De jongste Oonk is wakker geworden. ,,Hij is een van de belangrijkste redenen dat ik dit laat organiseren'', zegt Ingrid Oonk. ,,Ik heb hem. En je bent op zo'n feestje toch verantwoordelijk voor het feit dat alles goed gaat.'' De meisjes gaan naar Fabienne's kamer om te dansen op K3. ,,Gekkenhuis'', zegt Ingrid, als ze even later met nat geverfde tasjes de kamer uitloopt.

    • Monique Snoeijen