Foo Fighters

In zekere zin staat de geschiedenis van Dave Grohl het succes van zijn Foo Fighters in de weg. One By One, het vierde album van de groep, verschijnt ingeklemd tussen het voortreffelijke Songs For The Deaf van Queens Of The Stone Age en het rumoer rond nagelaten werk van Nirvana. Grohl, zanger en gitarist in de Foo Fighters, drumde in die twee bands, waarvan Nirvana een mythische status heeft gekregen vanwege zijn voortrekkerschap in de grunge en, meer nog, de zelfmoord van voorman Kurt Cobain.

Aan de andere kant hadden de Foo Fighters nooit de aandacht gehad zonder Grohls voorgeschiedenis in Nirvana en was One By One nooit zo sterk en losjes uitgevallen zonder Grohls gastrol achter de drumkit bij Queens Of The Stone Age. Want, zo laat Grohl te pas en te onpas weten, pas zijn activiteiten met de Queens zetten het in perfectie vastgelopen opnameproces voor deze plaat weer op het goede spoor. Dat was geen grootspraak, want One By One is een zeer genietbare moderne rockplaat geworden. Er schuilt volop sfeer en amper in bedwang gehouden opwinding in deze maalstroom van zich in het geheugen hakende refreinen, uit hun voegen barstende gitaarriffs en drumroffels die de boel in een strak kader persen. De plaat kent nauwelijks een nieuwe visie op de historie van de rock, of zelfs die van Grohl, maar dat wordt gecompenseerd met adrenalineverwekkende parels als `Have It All' met zijn onsterfelijke refrein of het relatief vriendelijke `Halo'. Brian May, gitarist van dat andere Queen, vervult om onduidelijke redenen een gastrol op de alleraardigste ballad `Tired Of You'. Dat Grohl nog steeds geen briljant zanger is, dat de nummers soms aan een voorspelbare opbouw leiden en dat het slotnummer `Come Back' met bijna acht minuten wel wat lang doorzeurt telt minder dan het in ieder geval spontaan klinkende effect van deze plaat. In het verleden wisten de Foo Fighters niet altijd te overtuigen, maar op One By One wendt de band zowel de sterke punten als de beperkingen optimaal in zijn voordeel aan.

Foo Fighters: One By One (RCA 74321 96269 2 distr. BMG)

    • Jacob Haagsma