`EU-instituut voor goed ondernemen'

Internationaal opererende bedrijven zouden allemaal aan dezelfde criteria voor goed ondernemerschap moeten voldoen. Een nog op te richten `instituut voor kwalitatief ondernemerschap' zou bedrijven moeten certificeren op onder meer de financiële positie, betrouwbaarheid en transparantie, zodat andere ondernemers weten dat het veilig zaken doen is.

Dat zei voorzitter Hans de Boer van MKB Nederland donderdag op een persbijeenkomst. Maandag begint het jaarlijkse International Small Business Congres, waar De Boer zijn plannen zal ontvouwen. De Boer wil op korte termijn een dergelijk instituut oprichten, zodat ook bedrijven in de nieuwe EU-landen snel een certificering kunnen ontvangen. Het Institute for Quality Entrepreneurship (IQE), zoals De Boer het initiatief heeft gedoopt, zou in Nederland gevestigd moeten worden en onder de vlag van de Europese Unie moeten opereren. De EU zou het instituut grotendeels moeten financieren. MKB Nederland heeft het plan al met staatssecretaris Wijn (Economische Zaken) besproken.

De Boer, zelf net terug van een handelsmissie in Polen, zei daar tegen grote problemen aangelopen te zijn. ,,Het blijft een land dat nog zeer communistisch is ingesteld'', aldus De Boer. ,,De overheid bevoordeelt nog steeds de oude staatsbedrijven ten koste van de marktpartijen.'' Daarnaast is het volgens De Boer in Oost-Europa lastig te ontdekken of een ondernemer betrouwbaar is. ,,Velen zijn pas net begonnen met hun bedrijven, er zijn vaak problemen met betalingstermijnen.''

De Boer verwacht niet dat Nederlandse ondernemers veel aanpassingen zullen moeten doen als het instituut certificaten gaat uitdelen. ,,De 50.000 exporterende MKB'ers zullen juist blij zijn met het stempel `goede ondernemer'. Ik denk dat het merendeel van de internationaal opererende ondernemingen in de huidige Unie aan de eisen voldoet.''