Drugsbaron naar Nederland gestuurd

Een van de door de Nederlandse justitie meest gezochte cocaïnehandelaren is elf jaar na zijn veroordeling door het Amsterdamse hof alsnog in een Nederlandse cel beland.

Het gaat om de 39-jarige Colombiaanse drugsbaron Vincente Wilson Rivera Ramos. Hij blijkt vorige maand door Brazilië aan Nederland te zijn uitgeleverd.

De man is in 1991 door het Amsterdamse hof tot twaalf jaar cel en honderdduizend gulden boete veroordeeld wegens grootschalige cocaïnehandel. Hij werd destijds door het hof veroordeeld wegens smokkel van cocaïne, via Brazilië en Suriname, naar Nederland. Dat gebeurde bij verstek; in eerste instantie was hij door de Amsterdamse rechtbank vrijgelaten. De rechters vonden dat er vormfouten waren gemaakt bij het verhoor van een medeverdachte. Na zijn vrijlating vluchtte de Colombiaan naar Zuid-Amerika.

Uit de gerechtelijke stukken bleek dat Rivera Ramos samen met zijn vader de top vormde van een van de grootste Colombiaanse drugskartels. De familie was volgens de Amerikaanse drugsbestrijdingsorganisatie DEA eigenaar van twee cocaïnelaboratoria in Colombia en zou wekelijks 7.000 tot 10.000 kilo cocaïne naar de VS smokkelen. Pikant is dat Rivera Ramos kort na zijn vrijlating in Nederland weer een belangrijke rol ging spelen in de smokkel van drugs. Hij werd in 1994 door Braziliaanse rechters veroordeeld tot een straf van veertien jaar en acht maanden wegens de smokkel van een recordhoeveelheid van 7.000 kilo cocaïne naar de Verenigde Staten, aldus de Amsterdamse advocaat-generaal N. Schaar.

De Nederlandse politie, het zogeheten Copa-team in Den Haag, dat de drugssmokkel via Zuid-Amerika bestrijdt, heeft alles op alles gezet om Rivera Ramos alsnog zijn Nederlandse straf te laten uitzitten. De Colombiaan werd een belangrijke rol toebedacht in de contacten tussen Surinaamse en Colombiaanse handelaren in cocaïne. De Nederlandse politie heeft hem in 1995 in zijn gevangeniscel in Brasilia opgezocht om hem het arrest van het Amsterdamse hof te kunnen betekenen. Toen vorige maand de Braziliaanse straf van de Colombiaanse drugshandelaar erop zat, is hij door de Nederlandse marechaussee opgehaald. Hij zit nu vast in Alphen aan den Rijn. Hij moet nog acht jaar zitten.

De advocaat van Rivera Ramos, de Amsterdamse strafpleiter G. Spong, zegt een herzieningsverzoek bij de Hoge Raad voor te bereiden om een nieuw proces te krijgen. Hij vindt de wijze waarop de uitspraak van het Amsterdamse hof destijds aan zijn cliënt in Brazilië is betekend ,,klunzig en onbehoorlijk''. Justitie moet volgens hem alsnog niet-ontvankelijk worden verklaard omdat de uitreiking in het Portugees gebeurde terwijl zijn cliënt Spaanstalig is.

    • Marcel Haenen