Dhikr Quadiri Khalwati

Wie bij `soefi-zang' denkt aan de ophitsende concerten die Nusrat Fateh Ali Khan en de Sabri Brothers uit Pakistan omstreeks 1990 in Nederland gaven, zal flink moeten wennen aan het Dhikr Quadiri Khalwati ensemble.

Want al streeft dit uit het Syrische Aleppo afkomstige tienmanskoor naar dezelfde doelen, religieuze extase en eenwording met het opperwezen, de middelen daartoe zijn ingrijpend anders. Van felle percussie is geen sprake en van virtuose solozang evenmin. In enkele stukken zorgt een simpele lijsttrom voor de ritmische accenten, maar meestal doen de zangers het a capella. De enige overeenkomst met de Pakistaanse soefi's steekt in de herhaling van bepaalde frasen. Dat Allah duizend keer wordt geloofd en geprezen kan geen kwaad – sommige mensen zijn hardleers – maar het had wat spannender gemogen. Dat de opnamen op deze cd stammen van een recent concert in Parijs is aan niets te merken. Verkeerden de bezoekers in een religieuze trance of waren ze vredig in slaap gesukkeld?

Dhikr Quadiri Khalwati: Chant soufi de Syrie Inedit W 260109

    • Frans van Leeuwen