De Jong en Haselhoef met nieuwe partij

Naast LPF-minister Herman Heinsbroek en ex-voorzitter van Leefbaar Nederland Jan Nagel hebben LPF-Kamerlid Winnie de Jong en ex-imam Abdullah Haselhoef elk een politieke partij opgericht.

Dat blijkt uit het overzicht van nieuw geregistreerde partijen dat gisteren is vrijgegeven door de Kiesraad in Den Haag. In totaal zijn er tien nieuwe partijen geregistreerd voor de aanstaande Tweede-Kamerverkiezingen.

Winnie de Jong heeft haar partij De Conservatieven.nl genoemd. De Jong wil met die naam ,,de associatie oproepen van waar we voor staan'', namelijk ,,uitdragen wat Pim bedoelde''. Dat meer partijen dat willen, ziet zij niet als een bezwaar: ,,Je hebt nu de oude politiek en de nieuwe politiek. En zoals je in de oude politiek verschillende partijen hebt, zo krijg je ook in de nieuwe politiek variaties.'' De Jong werd enkele weken geleden na ruzie uit de LPF-fractie gezet.

Abdullah Haselhoef heeft een partij opgericht voor ,,mensen die een kerkelijke of levensbeschouwelijke overtuiging hebben als bron van persoonlijke inspiratie''. Haselhoef, die eerder de titel imam opgaf, wil in deze Gemeenschaps Partij allochtonen en autochtonen verenigen: ,,Veel politiek van nu heeft te maken met allochtonen, maar zonder dat die zich aangesproken voelen. Het is nu vaak wij tegen zij. Maar een veilige buurt en goede zorg, dat spreekt ook allochtone burgers aan.''

Het is niet zeker of alle nieuwe partijen ook mee gaan doen aan de verkiezingen. Haselhoef zegt nog ,,in gesprek'' te zijn met ,,andere partijen'' over zijn standpunten: ,,Het gaat mij er niet om dat ik als persoon de politiek in ga. Het gaat erom dat allochtone burgers zich aangesproken voelen.''

Herman Heinsbroek gaat alleen door met zijn Lijst Nieuwe Politiek als hij kwalitatief goede kandidaten vindt. Jan Nagel (Nieuw Nederland) laat het afhangen van de toekomst in de peilingen van het eerder door hem opgerichte Leefbaar Nederland. Winny de Jong zet wel door: ,,Ik ben dit verschuldigd aan de mensen die op mij hebben gestemd.'' Andere nieuw geregistreerde partijen zijn de Nieuwe Communistische Partij, Nederland United, Links Alternatief, Nieuwe Nationale Partij, Vrouw-Man Interactie Partij en Nieuwe Toekomst Partij.