Bezetting Essopompen

Zo'n 600 activisten van milieuorganisatie Greenpeace hebben gisteren alle 28 Esso-tankstations in Luxemburg bezet. De actie was gericht tegen moederbedrijf ExxonMobil. Dit bedrijf heeft er volgens Greenpeace mede voor gezorgd dat de VS het verdrag van Kyoto hebben verworpen.

Door de actie kon er bij geen van de pompstations worden getankt, aldus Greenpeace. Automobilisten uit buurlanden van het groothertogdom tanken vaak in Luxemburg, omdat de benzine er goedkoop is.

Greenpeace meent dat ExxonMobil, 's werelds grootste beursgenoteerde olieconcern, er mede voor heeft gezorgd dat de Verenigde Staten het klimaatverdrag van Kyoto hebben afgewezen. Ook zou het bedrijf hebben gelobbyd voor minder harde afspraken over duurzame energie tijdens de recente VN-top over duurzame ontwikkeling in Johannesburg.

Een woordvoerster van Esso zegt dat het bedrijf wel degelijk actie onderneemt om de uitstoot van broeikasgassen tegen te gaan. Zij keurde de actie af. ,,Wij geloven niet dat het milieu beter wordt van deze illegale actie.'' De politie was wel aanwezig bij de tankstions, maar ondernam geen actie.