Beth Gibbons & Rustin'Man

Beth Gibbons' faam ontstond dankzij haar samenwerking met Geoff Barrow in de groep Portishead. Portishead maakte deel uit van de beweging die midden jaren negentig `triphop' werd genoemd.

Die stroming is inmiddels ter ziele, net als Portishead. Maar Beth Gibbons, met haar omfloerste languissante stem, bleef. Zo maakte ze nu de cd Out Of Season samen met Paul Webb, bekend van de groep Talk Talk. De cd laat horen dat Gibbons met haar voordracht in iedere context een dramatisch effect weet te bereiken. Webb orkestreerde akoestische instrumenten tot een gedragen geheel. Soms klinken er spookachtige damesstemmen die een vervreemdend effect hebben op de brommende trombones en met kwastjes bespeelde drums. Zo smokkelt Webb wel meer elektronische klanken het nostalgische geluidsbeeld binnen. Die nostalgie is te danken aan Gibbons die soms heel nadrukkelijk klinkt als Billie Holliday. Maar die prachtige stem kan meer. Beschaafd snikken bijvoorbeeld, en onnavolgbaar precieus het woordje `I' uitspreken.

Beth Gibbons & Rustin'Man. Out Of Season (Universal 0665742/00440)

    • Hester Carvalho