Belgische astronaut in Sojoez-raket

De Belgische astronaut Frank De Winne (40) gaat 30 oktober rond vier uur in de morgen aan boord van een Russische Sojoez-raket naar het internationale ruimtestation ISS. De lancering heeft plaats vanuit de Russische lanceerbasis Baikonoer in Kazakhstan. Dat heeft het Europese Ruimtevaart Agentschap ESA gisteren bekendgemaakt.

Het belangrijkste doel van de zogenoemde `taxivlucht' van De Winne, de eerste Belg die het ISS bezoekt, is verwisseling van de Russische Sojoez-capsule. Deze dient als `reddingsboot' voor de bemanning van het ruimtestation en moet om in topconditie te blijven elke zes maanden worden vervangen. De Odissea-missie wordt de vierde verwisseling van de capsule sinds de bouw van het station in november 1998 begon.

Daarnaast voeren de Belgische boordingenieur en de twee Russische kosmonauten Sergej Zaletin en Joeri Lonchakov meer dan twintig technische en wetenschappelijke experimenten uit. Het drietal maakt daarbij gebruik van een nieuw instrument, Microgravity Science Glovebox, ontworpen en ontwikkeld in Europa. Het ging in juni omhoog aan boord van het ruimteveer Endeavour en is inmiddels geïnstalleerd in het Amerikaanse laboratoriumgedeelte `Destiny' van ISS. Volgens het vluchtschema koppelt de Sojoez-capsule zich vrijdag 1 november aan het ruimtestation.