Alleen de feiten tellen

Wij overwegen om het huis van de buren te kopen om zo van twee kleine één groot huis te maken. Graag willen wij weten hoe de belastingdienst hier tegenaan kijkt. Klopt het dat de fiscus naar de feitelijke situatie kijkt bij de beoordeling of er sprake is van één woning, ook al staan de panden bij de gemeente als twee aparte woningen aangemerkt? Het is onze bedoeling om er daadwerkelijk één huis van te maken, waar we zelf in gaan wonen. Of lopen we het risico dat de fiscus het andere huis als tweede woning aanmerkt, waardoor de hypotheekrente niet aftrekbaar is?

(L. de M.)

De fiscus kan pas beoordelen wanneer er een feitelijke situatie is. Goede bedoelingen, stellige voornemens of `we zijn aan het verbouwen' werken in uw nadeel, want dat zijn geen feiten. Een ander punt is of uw gemeente het goed vindt dat u zomaar een woning aan de woningvoorraad ontrekt. Lijkt me een punt van overweging.

Adriaan Hiele (hiele@nrc.nl) beantwoordt ook vragen op de website: www.nrc.nl/hiele

    • Adriaan Hiele