48 uur in Blackpool

Half Engeland viert zijn vrijgezellenfeest in Blackpool. Jochen van Barschot bezocht de Britse badplaats met veel pubs, clubs en restaurants met plastic stoelen.

WAAROM NU GAAN?

Het Engelse toeristenseizoen is voorbij, maar de badplaats Blackpool biedt nog altijd ieder weekend een uitgelezen kans op een typisch Brits weekendje weg. Je moet ervan houden: Blackpool is een soort Brits Benidorm, waar het meestal regent. Gelukkig voorziet de plaatselijke horeca in een ruim aanbod indoor amusement. Het toeristenoord is een paradijs voor liefhebbers van bingo, bowlen en karaoke.

AMUSEMENT

Bezienswaardigheden zijn er geen. Wel heeft Blackpool een hoop toeristische attracties, waaronder Pleasure Beach, een groot pretpark aan het strand, vol met achtbanen. De entree is gratis, maar elke attractie kost wel een paar pond. Verder heeft Blackpool een dierentuin (Blackpool Zoo), een groot aquarium met tropische vissen (Sea Life), een soort madurodam (Blackpool Model Village), een wassenbeeldenmuseum (Louis Tussaud`s, geen familie) en een subtropisch zwembad (Sandcastle Waterworld). De Blackpool Tower tenslotte, een (kleine) variant op de Eiffeltoren, heeft een grote ballroomzaal (met veel blinkend goud), een circus en uiteraard kun je met de lift de toren beklimmen. Blackpool telt drie pieren, een noord-, midden- en zuidpier, en alle attracties bevinden zich daartussen.

UITGAAN

De boulevard van Blackpool is een aaneenschakeling van pubs en clubs. In het weekend zitten de pubs overdag al afgeladen vol. In de clubs, waarvan de meeste zich rond de noordpier bevinden, speelt zich het nachtleven af. Op een doorsnee zaterdagavond kom je tijdens een wandelingetje over de boulevard elke honderd meter een vrijgezellenfeest tegen. Vrouwen maken daar meestal serieus werk van. Ze laten t-shirts bedrukken met een gênante foto van de aanstaande bruid en Tracy's hen night Blackpool 2002, of ze hijsen zich allemaal in een politie-, verpleegsters- of schooluniform. De mannen doen niet aan verkleden, die zijn gewoon vanaf een uur of twaalf 's middags stomdronken. De aanstaande bruidegom draagt hooguit wat plastic blote borsten ter gelegenheid van zijn stag party.

De keuze aan uitgaansgelegenheden is overweldigend. De meeste clubs zijn alleen op vrijdag en zaterdag geopend en vragen een paar pond entree. De grootste club is Palace, één grote zaal met twee verdiepingen waar housemuziek en top-40 plaatjes gedraaid worden, maar die is eigenlijk nauwelijks de moeite waard. Aardiger is Waterfront, een club met twee fraai aangeklede zalen. In de grote zaal wordt trendy clubmuziek gedraaid, in de kleine zaal top-40 en meezingers à la Hi ho silver lining en YMCA. Wie van jaren zeventig disco houdt, gaat naar seventiesclub Flares.

Een ervaring apart is The Tower Lounge, een grote pub onder de Tower van Blackpool. Het is er altijd druk, iedereen is er steevast dronken en de hoogpolige vloerbedekking is doorweekt met bier (oude schoenen aantrekken dus). De dikke dj heeft verder de gewoonte om in de loop van de avond zijn broek uit te trekken. Kijk ook uit voor mannen in Schotse rokken, die hebben daar niets onder aan en laten dat voortdurend aan iedereen zien.

ETEN EN DRINKEN

Verwacht geen culinaire hoogstandjes in Blackpool. Denk eerder aan plastic stoelen en fish & chips restaurants. De meeste pubs serveren traditionele pub meals (keuze uit Steak pie, Yorkshire pudding en een Indiase curry-met-rijstschotel). De kans dat die niet smaken naar een kant-en-klaarmaaltijd uit de magnetron is het grootst bij filialen van pubketens als Yates en Wetherspoon, die in heel Engeland hetzelfde menu serveren.

UITSTAPJE

Aan het strand van Blackpool rijden ouderwetse trammetjes, die je desgewenst naar het nabijgelegen dorpje Fleetwood voeren. Daar is een overdekte koopjesmarkt (voor al uw koekoeksklokken en porseleinen poedels) en een Outlet village, waar fabrikanten van merkkleding hun restanten verramsjen.

OVERNACHTEN

Blackpool telt honderden hotels en bed & breakfasts. Naast no vacancies is het meest voorkomende bordje voor het raam no stag and hen parties. Op www.blackpool.com staan adressen en telefoonnummers van zo'n tweehonderd accommodaties. Wie een paar weken van tevoren boekt, kan al in een bed & breakfast overnachten vanaf twaalf pond per persoon per nacht. Het ontbijt is alleen weggelegd voor liefhebbers van worstjes, stukken spek, gefrituurde toast en bonen.

HOE ER TE KOMEN

Vliegen naar Liverpool of Manchester (EasyJet vliegt goedkoop op Liverpool), vanaf daar per trein of bus naar Blackpool. Reizen per bus is in Engeland meestal aanmerkelijk goedkoper dan met de trein. National Express (www.gobycoach.com) verbindt de meeste Britse steden met elkaar per bus. Er is zelfs een busverbinding tussen Londen en Blackpool.

    • Jochen van Barschot