Zalm en Muis

VVD-leider Zalm vindt dat de publieke omroep geen spelletjes en tekenfilms meer moet uitzenden. Een van de drie publieke netten kan dan verdwijnen, dat levert 200 miljoen euro op en zo kan het spaarloon blijven, of kan er meer politie op straat komen. Deze week zei ook C. Crans, de voormalige directeur van de Nederlandse Filmkeuring, dat kinderen gewelddadig kunnen worden van veel naar Tom & Jerry kijken. Na de afschaffing van de tekenfilm is er misschien wel helemaal geen politie meer nodig.

Nu kijk ik overdag niet zo vaak televisie, maar ik heb de indruk dat Nederland 1, 2 en 3 nauwelijks tekenfilms vertonen. Wel participeren verschillende omroepen in Nederlandse animatiefilms, die in het buitenland Oscars en andere prijzen winnen, zoals Michael Dudok de Wits Father and Daughter. De Nederlandse animatiefilm is een speerpunt van het filmbeleid van de rijksoverheid, maar die tekenfilms bedoelen Zalm en Crans waarschijnlijk niet.

Het woord `tekenfilm' is denigrerend bedoeld. Slechte cartoons, vaak uit Aziatische tekenfilmfabrieken, zie je het meest bij de commerciële omroepen. Spelletjes komen inderdaad op elk soort zender veel voor, maar er bestaan nu eenmaal VARA-spelletjes die de arbeider verheffen (Twee voor twaalf), NCRV-spelletjes die de functie van het gezin benadrukken (Zo vader, zo zoon) en SBS6-spelletjes die alleen maar de hebzucht bevorderen (Lotto Weekend Miljonairs).

Ik zal de laatste zijn om te ontkennen dat de schijnheiligheid van het huidige omroepstelsel voor problemen zorgt. Uit naam van de laatste restjes verzuiling en gesteund door een ruime politieke meerderheid, zitten ruim vijftien zendgemachtigden elk met hun eigen hoofd drama, hoofd documentaire en hoofd kinderfilm, te beslissen wat de audiovisuele nijverheid in Nederland wel en niet mag maken. De eenvoudige standrechtelijke executie van één publiek net en alle tekenfilms en spelletjes zal deze misstand echter niet uit de wereld helpen.

Nu het jachtseizoen op de publieke omroep geopend is, zou ik scherpschutter Zalm een suggestie aan de hand willen doen. Goed, we schaffen één publiek net af. De andere twee worden gevuld door elk één nationale omroep, laten we ze BBC1 en BBC2 noemen. En om de kwaliteit van de commerciële zenders te bevorderen, mogen die voortaan ook een beroep doen op de miljoenen van het Stimuleringsfonds voor de Culturele Omroepproducties. Sterker nog, die pot wordt verdriedubbeld, want niet alleen de STER betaalt eraan mee, ook uit de reclame-inkomsten van de commerciëlen wordt voortaan fors bijgedragen. De vergaderingen over de vraag wie er geld uit die pot krijgt, worden bij wijze van spelletje live uitgezonden. Door het noodlijdende, niet-publieke Veronica, want het zal er gewelddadiger toegaan dan bij Tom & Jerry.

De moraal: zelfs van tekenfilms kun je wat leren. Eerder vangt een muis een kat dan dat Nederland de omroepen zal opheffen.

    • Hans Beerekamp