Westen biedt concrete assistentie aan

De gijzelingsactie van Tsjetsjeense commando's in Moskou is in de hele wereld unaniem veroordeeld. Sommige westerse landen – zoals de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk – hebben Rusland concrete hulp aangeboden om de crisis te helpen beëindigen.

De Veiligheidsraad veroordeelde unaniem de gijzeling als ,,een gruwelijke daad'' en als een ,,daad van internationaal terrorisme'' en ,,een bedreiging van de internationale vrede en veiligheid''. De raad eiste de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van alle gijzelaars en onderstreepte zijn ,,versterkte vastbeslotenheid alle vormen van terrorisme te bestrijden''.

De Britse regering meldde gisteren een team van experts op het gebied van terrorismebestrijding naar Moskou te sturen. Minister van Buitenlandse Zaken Jack Straw zei dat zij de Britse ambassadeur in Moskou advies moeten geven; als de Russische autoriteiten van de deskundigheid van de experts gebruik willen maken zijn zij ten volle bereid die ter beschikking te stellen, aldus Straw.

De Amerikaanse president, George W. Bush, bood gisteren zijn Russische ambtgenoot, Vladimir Poetin, telefonisch ,,zijn steun en solidariteit'' aan. Volgens de woordvoerder van het Witte Huis, Ari Fleischer, zei Bush dat ,,de VS bereid zijn Rusland te helpen met alles wat Rusland nodig heeft''. ,,Dit is een tijd van solidariteit tussen de VS en Rusland'', aldus Fleischer. De gijzelingsactie in Moskou is ,,duidelijk terroristisch'', zo voegde hij daaraan toe.

De Amerikaanse ambassadeur in Moskou zei gisteren dat Amerikaanse inlichtingendiensten samenwerken met hun Russische collega's bij hun pogingen de crisis op te lossen. De Amerikaanse regering zal Rusland elke informatie, ook gevoelige informatie, geven die daarbij van nut kan zijn. ,,In de geest van wat we sinds vorig jaar september doen, zijn we bereid alle relevante informatie te delen'', aldus ambassadeur Vershbow. De Amerikanen blijven van mening dat de Tsjetsjeense oorlog alleen met politieke middelen kan worden opgelost. ,,Dit [de gijzelingsactie] is niet de manier om een politiek proces te bereiken'', zo voegde hij daaraan toe. ,,Er kan absoluut geen rechtvaardiging bestaan voor het gijzelen van onschuldige burgers in naam van welke politieke zaak dan ook.''

De Deense voorzitter van de EU en de Europese Commissie veroordeelden de Tsjetsjeense actie gisteren in krachtige bewoordingen, net als individuele regeringen van EU-lidstaten en kandidaat-lidstaten. China veroordeelde de gijzelingsactie als ,,een terreurdaad waarbij het leven van honderden onschuldige burgers ernstig wordt bedreigd''.