Vrouwen in stoere jurken

De Spaanse kunstenares Alicia Framis (1967) heeft dé oplossing bedacht voor vrouwen met een hondenfobie. Haar nieuwste project Anti-dog, te zien bij de Annet Gelink Gallery in Amsterdam, bestaat uit een collectie goudkleurige jurken die zo stevig zijn dat geen hond er doorheen kan bijten. Alle ontwerpen zijn uitgevoerd in het zogenoemde twaron, een materiaal dat kogels, vuur en messteken kan weerstaan. Maar anders dan de lompe pakken van politieagenten of brandweermannen zijn de kostuums van Anti-dog elegant en verfijnd. Framis liet zich voor haar kledinglijn inspireren door klassieke ontwerpen van onder anderen Dior, Chanel, Courrèges en Gaultier.

Het idee voor Anti-dog ontstond toen Framis vorig jaar in Berlijn verbleef. Iemand vertelde haar dat ze als donkerharige vrouw beter niet alleen door de wijk Marzahn kon lopen, omdat racistische skinheads met agressieve honden er de straten beheersten. Framis besloot zich te wapenen met kleding die stoer en vrouwelijk tegelijk is. ,,Wij donkere vrouwen zullen ons niet als slachtoffers opstellen, maar als sterke, unieke individuen'', schrijft ze in het modetijdschrift En Garde dat bij de tentoonstelling is verschenen. ,,We hebben de vrijheid en de bescherming om te gaan en staan waar we willen.''

Framis heeft haar project groots aangepakt. Ze benaderde de beste couturiers voor de uitvoering van haar ontwerpen en huurde professionele modellen van verschillende nationaliteiten in om de jurken te tonen.

Op de tentoonstelling hangen twee grote foto's die eerder deze maand gemaakt zijn tijdens de modeweek in Parijs, waar Framis met een modeshow in het Palais de Tokyo haar nieuwe kledingmerk lanceerde. De jurken zelf zijn netjes naast elkaar gehangen in de hagelwitte achterruimte van de galerie, die daardoor wel iets wegheeft van een exclusieve modezaak. Ook de prijskaartjes doen niet onder voor echte haute couture. Alle twaron-gouden robes en mantelpakjes zijn met de hand vervaardigd en dat is, gezien de stugheid van het materiaal, een hele prestatie.

Maar het beste onderdeel van de tentoonstelling is een videoregistratie van een performance die vorige maand bij de Amsterdam Arena plaatsvond. Op de dag dat Ajax een thuiswedstrijd speelde tegen NAC, trok Framis samen met acht modellen naar het voetbalstadion om te zien hoe de Anti-dog-jurken in de praktijk functioneerden. Het heeft prachtige, haast surrealistische videobeelden opgeleverd. Terwijl de voetbalsupporters de poorten van het stadion binnenstromen, staan de vrouwen als etalagepoppen bewegingloos tussen de mensenmassa. Blijkbaar werkt het concept van Framis, want er is geen hooligan die de modellen durft aan te raken. Zonder blikken of blozen glijden de stoere mannen met hun sjaaltjes en petjes tussen de extravagante dames door.

Als aan het eind van de video een van de vrouwen plotseling in elkaar zakt, is er niemand die te hulp schiet. Ze mag dan nog zo opzichtig gekleed zijn in een gouden Dior-jurk, voor de stadionbezoekers lijkt ze onzichtbaar.

Anti-dog van Alicia Framis. T/m 23 nov, Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam. Di-vr 11-18u, za 14-18u.

    • Sandra Smallenburg