Vier kandidaten voor lijsttrekkerschap PvdA

De Leidse hoogleraar bestuurskunde Jouke de Vries (42) heeft zich gisteren gekandideerd voor het lijsttrekkerschap van de PvdA. Naast J. de Vries zijn ook de huidige fractievoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven, oud-minister Klaas de Vries en oud-staatsscretaris Wouter Bos kandidaat-lijsttrekker voor de verkiezingen op 22 januari.

Vanmiddag om 12.00 uur sloot de termijn waarbinnen kandidaten bij de PvdA zich konden melden. In totaal hebben 400 leden zich gemeld voor een Kamerzetel. PvdA-leden mogen tussen 6 en 12 november hun voorkeurslijstjes voor de vier kandidaten indienen bij de partij, op 16 november wordt de nieuwe lijsttrekker op het partijcongres gekozen.

J. de Vries denkt zich van de andere drie kandidaten te kunnen onderscheiden door `de rechtse agenda' naar de PvdA toe te trekken. Hij wil bijvoorbeeld meer aandacht voor het asiel- en vreemdelingenbeleid, het multiculturele drama en de onveiligheid.

VVD-leider Gerrit Zalm is vooralsnog de enige kandidaat om op 2 november op een VVD-partijraad als lijsttrekker voor de verkiezingen van 22 januari te worden gekozen. Tegenkandidaten kunnen zich tot dinsdag melden. Op 5 november komt het VVD-partijbestuur met een nieuwe concept-kandidatenlijst, waarover de leden op 30 november stemmen.

Bij de VVD heeft demissionair minister van Defensie Benk Korthals gisteren laten weten dat hij niet beschikbaar is voor een plaats op de kandidatenlijst voor de Tweede Kamer. Korthals, die eerder Kamerlid was van 1982 tot 1998, is eventueel wel beschikbaar voor een plaats in het kabinet.

Kamerlid en ex-minister Jozias van Aartsen liet gisteren weten wél opnieuw op de kieslijst voor de VVD te willen. Ook oud-minister van Defensie, thans vice-fractievoorzitter Frank de Grave, wil door. Eerder werd al bekend dat de ex-bewindslieden en huidige Kamerleden Annemarie Jorritsma en Henk van Hoof niet op de lijst willen terugkeren. In vergelijking met de vorige kandidatenlijst zullen naar verwachting de jonge staatssecretarissen Annette Nijs, Mark Rutte en Melanie Schultz van Haegen nieuw zijn. Na de verkiezingsnederlaag op 15 mei ontbrandde bij de VVD een discussie over de geringe personele vernieuwing op de kandidatenlijst.

Bij de LPF is de huidige minister van Vreemdelingenbeleid Hilbrand Nawijn kandidaat voor het lijsttrekkerschap. De huidige fractievoorzitter Mat Herben heeft te kennen gegeven zich als lijstduwer in te willen zetten.

Volgens vice-fractievoorzitter Gerard van As hebben minister Roelf de Boer (Verkeer) en de staatssecretarissen Berend Odink (Landbouw) en Rob Hessing (Binnenlandse Zaken) al besloten hun politieke carrière te beëindigen. Zij keren niet terug op de kandidatenlijst van de partij.