Verdachten voorgeleid na dood man (22)

De twee verdachten die René Steegmans dinsdag in Venlo zo zwaar mishandelden dat hij gisterochtend overleed, zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Beiden wordt doodslag ten laste gelegd.

De verdachte die van Marokkaanse afkomst is, heeft aan de politie een verklaring afgelegd. Volgens zijn advocate A. Kok heeft hij vanochtend bekend dat hij Steegmans meerdere malen met de blote vuist heeft geslagen. Uit onderzoek van het twintig mensen tellende politieteam moet nog blijken wat de precieze rol is geweest van beide 18-jarige verdachten, van wie de tweede van Nederlandse afkomst is.

Demissionair minister Remkes (VVD, Binnenlandse Zaken) is `geschokt' door het voorval. In het Algemeen Dagblad zegt hij vandaag dat hij de daders ,,een gigantische rotschop'' zou hebben gegeven als hij tot de omstanders had behoord. De krant wijst hem erop dat in de overheidscampagne `Weet wat je te doen staat als het om geweld gaat' juist wordt geadviseerd niet in grijpen, maar 112 te bellen.

Remkes: ,,De campagne is bedacht door het Platform tegen geweld op straat. (...) Ik lees daar geen oproep in om niets te doen, het is eerder een oproep je gezond verstand te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat je om 12 uur 's nachts eerst eens goed om je heen kijkt voordat je te hulp schiet, maar dit gebeurde op klaarlichte dag.'' De fracties van CDA en PvdA in de Tweede Kamer proberen hun initiatiefwetsvoorstel om zinloos geweld strenger te bestraffen snel op de agenda van de Kamer te krijgen.

De bevolking van Venlo is bijzonder aangeslagen door de mishandeling. De gesprekken bij supermarkt Linders, waar de 22-jarige Steegmans werd afgetuigd, gaan vooral over de Marokkaanse verdachte. Bij de entree van de supermarkt, waar Steegmans dinsdag een opmerking maakte over het rijgedrag van beide verdachten, liggen veel bloemen. `René, je was een held', staat op een briefje te lezen, maar ook `Geef niet alle Marokkanen de schuld'.

Verderop, in een wijkcentrum, gaf burgemeester J. Schrijen van Venlo buurtbewoners gisteren de mogelijkheid vragen te stellen over het voorval, en hun hart te luchten. De burgemeester omschreef Steegmans als ,,een zachtaardige jongen met veel gevoel voor rechtvaardigheid''.

Op internet betuigden velen bij verschillende condoleanceregisters hun medeleven. De gemeente filtert de reacties die binnenkomen op discriminerende uitingen. In de berichten werd geregeld verwezen naar de herkomst van de Marokkaanse verdachte.