Toeristen voor reis Thailand gewaarschuwd

Denemarken en Australië hebben gisteren Thailand toegevoegd aan de landen in Zuidoost-Azië waarvoor een reiswaarschuwing geldt.

De Denen zeggen betrouwbare informatie te hebben waaruit blijkt dat terroristen een aanslag willen plegen op het uiterst populaire vakantie-eiland Phuket. Zelfs de plek op het eiland is bekend gemaakt: het Patong-strand. Denemarken is nu voorzitter van de Europese Unie. Thailand heeft de waarschuwing afgedaan als ,,nonsens''.

Naar aanleiding van de bomaanslag in Bali op 12 oktober hebben landen als Australië en Groot-Brittannië hun landgenoten voor heel Zuidoost-Azië geadviseerd extreme voorzichtigheid in acht te nemen, waar de Verenigde Staten reizen afraden in enkele landen van de regio. Algemeen raden vrijwel alle westerse landen reizen af in Indonesië en de Filippijnen, waar de laatste weken veel kleinere aanslagen zijn gepleegd.

De bom op Bali was volgens een woordvoerder van de Wereld Toerisme Organisatie een ,,dramatische klap voor Indonesisch toerisme en voor toerisme in de regio''. De gevolgen voor de reisindustrie zijn vooralsnog uiteenlopend: op Bali is de bezettingsgraad van accommodaties gedaald van 70 procent vóór de bom tot 10 procent nu. De Balinese hoteliers vrezen dat het de komende weken naar 5 procent zal gaan. De economie van Bali is voor naar schatting 80 procent afhankelijk van toerisme. De sector verwacht een jaar nodig te hebben om te herstellen van de bomaanslag die 180 mensen doodde.

Thailand profiteert van de afzeggingen op Bali. Juist het eiland waarvoor Denemarken waarschuwt heeft zijn bezettingsgraad explosief zien stijgen. Vooral rond Kerst en Oud en Nieuw verwachten de hotels en vakantieparken veel reizigers van Bali `over te nemen'. Sommige hotels zitten volgens de Thaise krant The Nation, van nu tot het eind van het jaar op een bezettingsgraad van 100 procent. Tegelijk hebben leger en politie in de toeristische gebieden de beveiliging sterk geïntensiveerd, zegt een politiewoordvoerder.

Hetzelfde geldt in Singapore voor plekken waar veel buitenlanders komen zoals uitgaanscentra. De stadstaat gaat er net als Maleisië van uit dat het verlies aan toeristen uit met name Australië en Japan wordt gecompenseerd doordat de eigen bevolking sterk de neiging heeft om dicht bij huis met vakantie te gaan. En op den duur zullen vooral Australiërs wel weer gaan reizen, is de overtuiging van Christopher Brown, die het Australische bureau voor toerisme leidt. ,,Wij zijn zeer veerkrachtige reizigers. We vliegen zo naar een oorlog als het kaartje goedkoop is.''