Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aandacht voor de uitbreiding van Europese Unie en reacties van Poolse oorlogsveteranen die voor de bevrijding van Nederland hebben gestreden. Verder staatssecretaris Phoa van Gezinszaken over opvoeding en geweld en de stille tocht in Venlo wegens de gewelddadige dood van René Steegmans. Ned.2, 17.35-18.43u.

B&W. Gesprek met Rob de Nijs en vriend Johnny Lion over het 40-jarig jubileum, roem en de keerzijde daarvan. Ned.3. 19.30-20.00u.

Nova. Aandacht voor de bijeenkomst morgen van domineeskinderen, het islamitische onderwijs en een verkiezingsdebat in Groningen tussen Klaas de Vries en Wouter Bos. Ned.3, 22.30-22.57u.

Barend & Van Dorp. Gast is de directeur van de Hema, Dirk Goeminne. Zangeres Melanie treedt op. RTL4, 22.30-23.30u.

Nieuwe stuurlui. Terugblik op de kabinetscrisis met de VVD-fractievoorzitter in de Tweede Kamer, Gerrit Zalm. Ned.1, 23.48-0.28u.

DOCUMENTAIRE

Door het leven. Eerste deel van een 7-delige serie korte documentaires portretteert de 25-jarige Jasmina Fekovic die in het Zweeuwse Ossendrecht als baby bij de buurvrouw verwaarloosd werd achtergelaten. Inmiddels maakt zij films. Ned.3, 20.45-21.05u.

AMUSEMENT

Gouden Televizierring 2002. Uitreiking van de Televizierringen waarvoor de volgende programma's zijn genomineerd: Kopspijkers (VARA); Ushi & Van Dijk (SBS) en Wie is.. de Mol? (AVRO). Tevens worden de televisieman en -vrouw van het jaar gekozen. Met o.a. André Hazes en Johnny Logan. Ned.2, 21.25-22.45u.

FILM

The American President (Rob Reiner, 1995, VS). Mild-ironische kijk op Washingtonse politiek kenmerkt aardige romantic comedy waarin populaire president annex weduwnaar Michael Douglas verliefd wordt op lobbyiste voor de milieubeweging (Annette Bening). Met Martin Sheen als vaderlijke chef-staf van het Witte Huis. SBS6, 20.00-22.05u., met reclame.

. The Wild Bunch (Sam Peckinpah, 1969, VS). Zie tv-vooraf. RTL5, 20.30-23.10u., onderbroken door reclame.

Goldfinger (Guy Hamilton, 1964, Engeland). Derde James Bondfilm, met Sean Connery als 007, Gert Fröbe en Harold Sakata als voornaamste schurken en een spectaculaire finale op Fort Knox. V8, 20.30-22.30u., met reclame.

My Best Friend's Wedding (P. J. Hogan, 1997, VS). Hollywooddebuut van de Australische regisseur van Muriel's Wedding is minder voorspelbaar dan de gangbare romantic comedy. Julia Roberts probeert te verhinderen dat haar ex Dermot Mulroney in het huwelijk treedt met Cameron Diaz. VRT, 21.45-23.29u.

Al-Mohager (Youssef Chahine, 1994, Egypte/Fr.). Verholen bijbelverfilming van Egyptische veteraan Chahine (1926) vertelt het verhaal van Jozef. Canvas, 23.40-1.45u.

. Winterschläfer (Tom Tykwer, 1997, Duitsl.). Tweede speelfilm van de regisseur van Lola rennt en Der Krieger under die Kaiserin is een aantrekkelijke Liebesthriller over vier dertigers en een oudere boer in de sneeuw van de Duitse Alpen. Een skileraar, een vertaalster, een verpleegster en een bioscoopoperateur zijn de winterslapers uit de titel: in al hun onvolkomenheid aardige mensen, die beslissingen over de loop van hun leven voor zich uit blijven schuiven. Ned.3, 23.42-1.42u.

. Wait until Dark (Terence Young, 1967, VS). Effectieve thriller, naar toneelstuk van Frederick Knott, speelt in New Yorks appartement. Blinde Audrey Hepburn is per ongeluk in bezit van in pop verborgen heroïne en wordt geterroriseerd door moorddadige schurken. Net5, 0.35-2.30u., met reclame.

RADIO

Week van de Jaren 70. Afsluiting van deze week met de keuze van Frits Spits, een meezing-party en Venice met nummers van Crosby, Stills, Nash & Young en The Eagles. Radio 2, 18.02-23.00u.

Kunststof. Misdaadverslaggever Bart Middelburg van Het Parool vertelt over zijn nieuwe boek. Radio 1, 19.02-20.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schilder Ronald Zuurmond in Tilburg besprekingen van het boek July, July (Tim O'Brien), de film Donnie Darko van Richard Kelly en de nieuwe cd van de Amerikaanse zanger/gitarist Jackson Browne. In het tweede uur een gesprek met tekenares Mynke Buskens over haar serie schaduwen die in het Teylers Museum in Haarlem te zien is. Radio 1, 22.02-24.00u.