Tegenslagen voor Ahold in Amerika

Supermarktconcern Ahold voelt de economische teruggang in de Verenigde Staten. Vanochtend kwam de onderneming onverwachts met het tussentijdse bericht dat de verkopen in de VS tegenvallen.

De omzetgroei bij zijn Amerikaanse supermarkten en hypermarkten is in het derde kwartaal tot nul gedaald. De VS zijn de belangrijkste markt voor het concern.

Bovendien maakte Ahold bekend dat de autonome verkopen aan Amerikaanse grootverbruikers (zoals horeca, scholen, bedrijfskantines en ziekenhuizen) in het afgelopen kwartaal met 6,1 procent zijn afgenomen, terwijl dat in het tweede kwartaal nog groeide met 2,6 procent. In een verklaring kwalificeerde de raad van bestuur van Ahold het ondernemingsklimaat als ,,moeizaam''.

De totale omzet van de Amerikaanse super- en hypermarkten van Ahold steeg met 11,5 procent en bij foodservice met 43,3 procent, maar dat was helemaal te danken aan een aantal bedrijfsovernames die het bedrijf vorig jaar deed en de opening van nieuwe winkels. De identieke omzet (in winkels die Ahold vorig jaar al had) daalde met 0,2 procent.

Ook in Zuid-Amerika heeft Ahold het moeilijk. De omzetten daar zijn, berekend in dollars, gehalveerd. In lokale valuta steeg de omzet met 6 procent, maar door de gedaalde peso (Argentinië) en real (Brazilië) liep de omzet, gemeten in dollars, terug met 49,3 procent naar 586 miljoen euro.

Lichtpuntje is Europa, waar de autonome omzet 4,8 procent steeg en de totale omzet 6,6 procent tot 5,5 miljard euro. Daarmee stijgt de omzet dubbel zo hard als de 3,2 procent in het tweede kwartaal van dit jaar. De wereldwijde omzet van Ahold steeg in het derde kwartaal 5,8 procent naar 16,4 miljard euro ten opzichte van 2001, maar de autonome groei, exclusief valuta-invloeden, bleef daarbij achter met 1,5 procent.

Een woordvoerster zei vanochtend dat Ahold vasthoudt aan zijn winst- en omzetverwachtingen van eind augustus. Toen zei bestuursvoorzitter C. van der Hoeven dat de winstgroei per aandeel voor dit jaar, exclusief valuta-effecten, afschrijving van goodwill en bijzondere baten en lasten, zou uitkomen op 5 tot 8 procent. Voor 2003 verwachtte Ahold een omzetgroei, exclusief overnames, van 4 à 5 procent.

Beleggers reageerde vanochtend negatief op de tussentijdse omzetmededeling. De koers van het aandeel Ahold zakte aanvankelijk 14 procent, maar herstelde zich later iets. Ahold was het zwakste hoofdfonds vanochtend. Rond het middaguur stond de koers op 11,95 euro, een daling met ruim 10 procent. Ahold publiceert op 26 november de winst over het derde kwartaal.