Shell sluit fabriek voor zonnepanelen

De Koninklijke/Shell Groep stopt met de productie van zonnecellen en -panelen in Helmond. Door de sluiting van de fabriek in Noord-Brabant gaan 150 banen verloren. De sluiting is onderdeel van de reorganisatie van Shell Solar, die volgens het concern nodig is om het bedrijfsonderdeel op termijn winstgevend te maken.

De reorganisatie van Shell Solar treft ook een fabriek in München. In de Duitse stad stopt Shell met de assemblage van zonnepanelen, waardoor er twintig arbeidsplaatsen verdwijnen. De productie van de zonnepanelen en zonnecellen wordt voortaan geconcentreerd in de Amerikaanse plaatsen Camarillo en Vancouver, het Duitse Gelsenkirchen en Evora in Portugal. Bij Shell Solar werken wereldwijd 1.100 werknemers.

De reorganisatie moet helpen om het bedrijfsonderdeel in 2005 quitte te laten spelen. Shell heeft nog nooit winst gemaakt met duurzame energie, maar zei vorig jaar dat het in vijf jaar tussen de 500 miljoen en een miljard dollar in duurzame energieopwekking wil investeren. De investering wordt gedaan met het oog op de toekomst, wanneer duurzaam opgewekte energie waarschijnlijk een grotere rol zal gaan spelen. Shell is momenteel de nummer vier in de markt voor zonne-energie met een marktaandeel van 15 procent. Het moet het Britse BP en de Japanse bedrijven Sharp en Kyocera voor zich dulden.

De reorganisatie is ook een reactie op de toegenomen capaciteit in de sector. De productie van panelen en cellen verdubbelde tussen 2001 en 2002 wereldwijd. De vraag daalde, na vier jaar lang met 30 procent te zijn gestegen, met name door de economische stagnatie.