Scherpe koersval Ahold op Damrak

De aandelenkoers van supermarktbedrijf Ahold is vanochtend scherp gedaald nadat het bedrijf waarschuwde voor een tegenvallende omzet. Het aandeel was de grootste daler in de AEX-index van 24 grote ondernemingen en noteerde rond het middaguur tien procent lager op 11,99 euro.

De groei op eigen kracht blijkt in het derde kwartaal te zijn teruggevallen tot 1,5 procent. Vorig jaar bedroeg de autonome groei van Ahold in dezelfde periode nog 6,5 procent. De onderneming wijt de terugval aan het ,,moeizame ondernemingsklimaat'', maar handhaaft zijn prognose dat de winst per aandeel dit jaar met vijf tot acht procent zal groeien. De autonome groei van het operationele resultaat zal dit jaar vijftien procent bedragen.

Het was vanochtend voor de eerste keer dat Ahold een indicatie gaf van de kwartaalcijfers die het concern op 26 november bekend zal maken. Voortaan zal Ahold ieder kwartaal eerst een indicatie van de cijfers geven.

Grootste stijger was vanochtend DSM. De specialist in fijnchemie bekoorde beleggers met de kwartaalresultaten, ondanks een daling van de kwartaalwinst naar 88 miljoen euro. De koers van DSM steeg met ruim twee procent naar 42,45 euro.

Ander positief nieuws was er voor bouwer BAM NBM. De mededingingsautoriteit NMa keurde de overname van het Rijswijkse bouwconcern HBG goed. BAM NBM ging daarop 0,3 procent omhoog naar 15,95 euro.

DSM en BAM NBM waren vanochtend uitzonderingen op een beurs met een algeheel negatieve steming. De beursgraadmeter AEX-index noteerde rond het middaguur 1,3 procent lager op 332 punten.

Ook elders in Europa overheerste de negatieve stemming. Belangrijke oorzaken waren het lagere slot op Wall Street gisteravond en de groeiende vrees dat asbestclaims in de Verenigde Staten Europese bedrijven in de problemen kunnen brengen. Tegen 12.00 uur noteerde Frankfurt een verlies van 1,3 procent en Parijs een verlies van 1,1 procent. Londen wist de schade te beperken tot 0,8 procent.

In Parijs sprong France Telecom in het oog. De krant La Tribune meldde dat de schuld van het telecomconcern 80 miljard euro bedraagt, 10 miljard meer dan France Telecom tot nu toe zelf heeft gemeld. Het aandeel werd 4,7 procent goedkoper.