Rabobank komt wederom met certificaten voor leden

De coöperatieve Rabobank zal opnieuw een beroep doen op de aangesloten leden om het kapitaal van de bank te versterken. Rabo kondigde vanochtend aan voor minimaal 0,5 miljard euro ledencertificaten uit te geven. De afgelopen twee jaar gaf de bank al in twee sessies voor in totaal 2,6 miljard euro aan certificaten uit.

Voor Rabobank, die geen beursnotering heeft, zijn de certificaten een aantrekkelijke variant op de uitgifte van aandelen. De certificaten kunnen iedere maand verhandeld worden in een `interne markt' van de Rabobank.

Rabobank ontkent dat de kapitaalversterking nodig is om beleggingsverliezen bij verzekeringsdochter Interpolis te dempen. Volgens een woordvoerder is het net als voorgaande jaren een goede manier om het vermogen van de bank op peil te houden. Volgens R. van Slingelandt, waarnemend voorzitter van Rabobank sinds het plotselinge vertrek vorige maand van H. Smits, is groei van de bank nodig om het marktleiderschap te behouden. ,,Daar is veel vermogen voor nodig.''

Veel banken en verzekeraars hebben, mede door de slechte marktomstandigehden, hun kapitaal dit jaar versterkt. Slecht inbare leningen en de waardedaling van beleggingsportefeuilles zorgt bij de meeste financiële instellingen voor een lager incasseringsvermogen. Internationale kredietbeoordelaars hebben hun rapportcijfers voor de financiële gezondheid van vele financiële instellingen verlaagd.

Eerder dit jaar versterkten concurrenten als ABN Amro, ING en Fortis hun balans om het vermogen weer op peil te brengen. Verzekeraar Aegon deed dat op de grootste schaal met hulp van grootaandeelhouder Vereniging Aegon.

De Rabobank krijgt nog steeds van twee van de drie internationale kredietbeoordelaars het hoogst haalbare rapportcijfer voor haar kredietwaardigheid. Daardoor kan Rabobank relatief goedkoop geld aantrekken.

Volgens de bank is het certificaat, waarop ieder kwartaal een vaste vergoeding wordt gegeven, een belangrijk middel om de band met de klanten te verstevigen. ,,Wij zijn de snelstgroeiende vereniging van Nederland. Deze maand hebben wij het miljoenste lid verwelkomt.''

Rabobank stelt leden een vergoeding in het vooruitzicht die één procentpunt boven het rendement op een tienjarige staatslening ligt. De leden kunnen tot 15 november inschrijven en aangeven tegen welke prijs ze geïnteresseerd zijn in de certificaten. Hiervoor heeft Rabo een bandbreedte vastgesteld van 100 tot en met 106 euro per certificaat.