Opnieuw militaire actie Israël in Jenin

Het Israëlische leger is vannacht een grote zuiveringsactie tegen de infrastructuur van de Palestijnse terreur in en rond de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever. Volgens radio Israël stuitten de Israëlische troepen op gewapend verzet in de stad. Palestijnse bronnen maakten vanochtend melding van twee zwaargewonden.

De inval in Jenin is een zorgvuldig voorbereide militaire reactie op de aanslag van afgelopen maandag op een bus in het noorden van Israël. Daarbij kwamen zestien mensen om, inclusief de twee Palestijnse zelfmoordenaars.

Volgens Israël werd de aanslag voorbereid door een eenheid van de Islamitische Jihad in Jenin. Het Israëlische opperbevel is tot de conclusie gekomen dat de verschillende Palestijnse verzetsbewegingen in Jenin en omstreken zich hebben weten te herstellen van eerdere grootschalige militaire operaties. De nieuwe Israëlische actie in Jenin, in het nabijgelegen grote vluchtelingenkamp en in omliggende dorpen, zal vermoedelijk enkele dagen duren. Opzet is de vernietiging van wapenopslagplaatsen en arrestatie van zoveel mogelijk van terreur verdachte Palestijnen.

De krant Ha'aretz meldt vandaag dat de Amerikaanse president Bush tijdens zijn recente ontmoeting met premier Ariel Sharon in Washington scherpe kritiek uitoefende op Israëlische militaire acties in Palestijnse steden. Palestijnse burgerslachtoffers dragen volgens Bush niets bij tot Israëls veiligheid. Ook was hij volgens Ha'aretz woedend over het beleg van het hoofdkwartier van de Palestijnse leider Yasser Arafat in Ramallah. Bush hield Sharon voor dat daardoor het Amerikaanse initiatief om Arafat tot interne hervormingen te dwingen werd geschaad.

Ondertussen is de Amerikaanse afgezant William Burns zowel bij Israël als de Palestijnen op verzet gestuit tegen een Amerikaans plan om een Israëlisch-Palestijnse vredesregeling uit te werken. De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben-Eliezer, vindt dat het Amerikaanse plan te kort schiet bij het stellen van veiligheidsvoorwaarden aan de Palestijnen. De Palestijnen menen dat de VS zich niet moeten bemoeien met de inrichting van de Palestijnse democratie. In het Amerikaanse plan wordt volgens de Palestijnen de Palestijnse president niet gekozen maar aangewezen. Zij leggen dat uit als een manier om Arafat aan de kant te zetten.