Ooit komt een eind aan deze malaise

Op de Dag van het Aandeel stonden de financiële waarden centraal. ,,Wie in Chinese muren gelooft bij financiële instellingen, gelooft in sprookjes.''

Het was het middagje van Kees, Ewald en Rijkman. Drie topmannen van financiële instellingen spraken gisteren op de Dag van het Aandeel van de Vereniging van Effectenbezitters in de Amsterdamse Rai. Rijkman Groenink, bestuursvoorzitter van ABN Amro, Ewald Kist, de baas van ING en Kees Storm, oud topman en tegenwoordig commissaris van Aegon, gaven hun visie op de hachelijke positie van de financials op de beurs.

De drie waren het vooral met elkaar eens. Kees refereerde aan Rijkman, Ewald sloot zich aan bij Kees, en Rijkman kon zich vinden in de woorden van collega Kist.

Het oordeel van de harde kern van de `VEB-side' was duidelijk nadat de eerste ronde van hun clubdag er opzat. Ze durven natuurlijk niet te zeggen dat het nu belazerd gaat op de beurs met hun aandelen. En: dat filmpje van Ewald Kist met de leeuw als symbool van ING was echt flauwekul. Of: ach, ze spreken behoorlijk Nederlands, maar als ze niet zo bekend waren dan was de zaal nu al leeg. Verkooppraatjes, dat zijn het, meneer.

Kist, Storm en Groenink hadden voor de pauze het beleggend publiek vooral willen duidelijk maken dat hun bedrijven gewoon op `koers' liggen en zich moedig door de `storm' op de financiële markten heenslaan. Aegon verloor dit jaar 54 procent van zijn beurswaarde, ABN Amro 23 procent, en ING raakte 41 procent kwijt. Ewald Kist ging het verst met zijn verkapte roadshow. Hij begon met een korte film met beelden van het nieuwe futuristische hoofdkantoor van ING in Amsterdam, waar een echte leeuw doorheen liep. En Kist gaf tot slot het publiek mee dat de leeuw het belangrijkste dier op aarde is, en dat zijn bedrijf doorgaat met `leeuwenmoed'.

De pauze gaf de bezoekers – voornamelijk oudere mannen in grijze pakken – even lucht. Ze kregen een half uurtje de tijd om nog eens langs wat promotiekraampjes te gaan. Zo was de Autoriteit Financiële Markten er om de financiële bijsluiter te promoten. Unilever had een standje, net als Boskalis. Ook de Stichting Communicatiekanaal Beleggers maakte zijn opwachting, maar kon op weinig belangstelling rekenen.

De tweede helft van het programma, `Financiële toppers in de bat', onder leiding van Peter Paul de Vries, directeur van de VEB, verliep een stuk spannender. De eeste stelling (`Is er sprake van een tijdelijke opleving op de beurs?') leidde nog niet tot verrassende vergezichten. ,,Ooit komt er een einde aan de malaise op de effectenbeurzen. Het is wat dat betreft frustrerend dat we nu zo afhankelijk zijn van de politiek [Irak, red.]'', zei Kist.

Maar natuurlijk bracht De Vries ook de boekhoudschandalen ter sprake. De drie topmannen hadden goed nieuws voor hun gehoor. Boekhoudschandalen, dat is een Amerikaans probleem. De Amerikaanse regels werken niet. De principes die voor accountingregels gelden in Europa werken veel beter, zei Groenink. De Vries wees daarop natuurlijk fijntjes op de affaires in Nederland, als LCI en KPN Qwest. Maar die telden blijkbaar niet mee, in de ogen van de drie gasten.

Een ander hot topic was de positie van de analisten bij grote financiële concerns. Moeten analisten verzelfstandigd, onafhankelijk door het leven gaan na schandalen over belangenverstrengeling? Kees Storm wilde wel een signaal afgeven. ,,Wie in Chinese muren gelooft binnen een financiële instelling, gelooft in sprookjes.'' Maar daar dachten Groenink en Kist toch anders over. Zo was er toch nog een moment dat Rijkman, Ewald en Kees het even niet met elkaar eens waren.

    • Philip de Wit