Onder de bus hoorde je de botten kraken

Opzet of blackout? Gisteren stond een Rotterdamse buschauffeur terecht, die met zijn bus een dronken man verpletterde.

Adriaan van der L. (39) is een man die conflicten uit de weg gaat. Tijdens een voetbalwedstrijd gaat hij altijd eerder uit het stadion weg, uit angst voor relletjes. Als hij beloofd heeft op de planten van een collega te passen, zegt hij andere afspraken af. Zijn collega's noemen hem rustig en betrouwbaar.

Drie jaar celstraf hoorde Van der L. gisteren voor de Rotterdamse rechtbank tegen zich eisen. De buschauffeur reed op 14 februari een dronken man dood op een zebrapad in Rotterdam. Doodslag, zegt officier van justitie J. Kouwenhoven. Hij heeft zijn bus immers met opzet over de man heen laten rijden. Een black-out, zegt de chauffeur zelf. ,,Ik herinner me niet meer dat ik de man heb overreden.''

Tientallen getuigen hebben gezien wat er die donderdagavond in februari gebeurde. Het was al donker toen Van der L. zijn bus wegreed vanaf het Rotterdamse Centraal Station, het Weena op. De chauffeur was een paar minuten te laat en een paar passagiers ergerden zich daaraan. Toen de volle bus voor het verkeerslicht stopte, stond plotseling de 53-jarige Andries Raadsen op het zebrapad. Een grote, dronken man. Hij bleef staan, ook toen de verkeerslichten weer op groen sprongen.

De man belaagde eerst een rode Seat, die voor de bus stond. Hij hief de handen naar de bestuurder, maar die ontweek hem. ,,Die man was volledig geflipt'', zei de bestuurder later tegen de politie over Raadsen. Toen richtte Raadsen zijn aandacht op de bus van Van der L. Opnieuw hief hij zijn handen, terwijl hij ,,Kom dan! Kom dan!'' riep.

De buschauffeur drukte zijn gaspedaal langzaam in, Raadsen week achteruit. Volgens sommige getuigen bleef Van der L. langzaam doorrijden, de chauffeur zelf zegt dat hij een paar keer heeft geremd en het gas weer liet opkomen, met de bedoeling de dronken man weg te jagen.

Toen de man op de ramen begon te bonken, gaf Van der L. gas. Met zijn linkerwielen reed hij over de man heen, hem daarmee verpletterend. Hij was vrijwel meteen overleden. ,,Alsof je over een hobbel heenreed'', zei Van der L. gisteren. Een getuige hoorde de botten kraken. Daarna werd het doodstil in de bus. Even verderop zette Van der L. zijn bus langs de weg. De passagiers stapten uit, een paar maakten hem voor ,,moordenaar'' uit.

Tijdens de zitting stond de vraag centraal of Van der L., die nu een kantoorbaan bij de Rotterdamse vervoerder RET heeft, bewúst over Raadsen heenreed of dat hij zichzelf niet onder controle had. Dat laatste, vindt zijn advocaat Weening, die voor vrijspraak pleitte. ,,Hij voelde zich sterk bedreigd door de man die voor zijn bus stond. Daardoor raakte hij in paniek en had hij geen controle meer over zijn handelen.''

Weening haalde een psychiatrisch rapport aan dat over de chauffeur is gemaakt. Hij gedraagt zich `op het dwangmatige af' conflictvermijdend, aldus de psychiater, en kan niet omgaan met ruzie. Provocaties, zoals die van Raadsen, zijn volgens Weening extreem bedreigend voor hem.

Het openbaar ministerie twijfelt aan die lezing en vindt dat Van der L. wist wat hij deed toen hij Raadsen verpletterde. ,,Hij overschatte de agressie van een dronkaard. Er was geen enkele fysieke bedreiging voor hem of de passagiers'', aldus officier van justitie Kouwenhoven. Bovendien, vindt het OM, mag je van een buschauffeur in één van de drukste steden van Nederland verwachten dat hij het hoofd koel houdt als er onverwachte dingen op de weg gebeuren. Uitspraak over twee weken.

    • Guus Valk