Nirvana

Na de zelfmoord van Kurt Cobain in 1994 hebben nog twee cruciale Nirvana-releases het licht gezien: het onstuimige live-album From The Muddy Banks of the Whiskaw, en de akoestische live-cd Unplugged in New York, die meer dan wat ook getuigde van Nirvana's brede muzikale mogelijkheden. Wat nog ontbrak was een Best of-cd, en die verschijnt vandaag dan eindelijk.

Het simpelweg Nirvana genoemde album heeft een voor de liefhebbers onweerstaanbare extra: You Know You're Right, het laatste liedje dat Cobain samen met Dave Grohl en Krist Novoselic heeft opgenomen, drie maanden voor zijn dood. Door conflicten tussen weduwe Courtney Love en de overgebleven bandleden kon het nummer niet eerder worden uitgebracht. Love voorspelde het lied een grote toekomst – maar niet in de versie van Nirvana. Ze overwoog het aan Iggy Pop te geven.

Nu is het geschil tussen Love en de ex-bandleden beëindigd, maar bij beluistering van het nummer wordt wel duidelijk waarom het zo lang duurde: de mythe was een stuk beter dan de werkelijkheid. You Know You're Right had nog wat kunnen worden als Cobain de tijd had genomen om het te bewerken. Nu klinkt het als een voorstudie voor het meest rudimentaire lied van Nevermind. Het is een simpel spel van dynamiek, afwisselend ingehouden en keihard, zoals we vaker hebben gehoord. Te oordelen naar het genuanceerde Unplugged in New York was de groep daar zelf ook op uitgekeken. Verder biedt de cd een goede dwarsdoorsnede uit Nirvana's werk. In chronologische volgorde horen we liedjes van Bleach, Nevermind, In Utero en Unplugged. Het is de vraag welke fan die nog niet in huis had. De versies zijn `geremasterd', wat betekent dat ze keurig klinken. Schokkend keurig, eigenlijk.

Nirvana. Id ( Universal 493523-2)

    • Hester Carvalho