Na vijf jaar weer begrotingstekort in VS

De Verenigde Staten hebben in het boekjaar 2002, dat eind september afliep, een tekort van 159 miljard dollar te verwerken gekregen, zo hebben regeringsfunctionarissen in Washington gemeld. Naar verwachting blijven de Amerikanen ook de komende jaren met tekorten op hun begroting kampen.

Het is voor het eerst sinds 1997 dat de Amerikaanse regering meer geld uitgeeft dan zij binnen krijgt. In het onlangs afgesloten begrotingsjaar boekte de staat 1.853 miljard dollar aan inkomsten, waartegenover uitgaven van 2012 miljard dollar stonden. Overigens kwam het gat niet als een verrassing. In juli zei het Witte Huis al op een tekort af te stevenen.

In een verklaring wees het ministerie van Financiën op de recessie en het slechte beursklimaat. Vooral het Amerikaanse antwoord op de terroristische aanslagen van 11 september vorig jaar heeft de uitgaven omhoog gejaagd. De VS zijn sindsdien beduidend meer aan defensie en veiligheid gaan uitgeven. Daarbovenop werkten ook de effecten van een fikse belastingverlaging van president Bush uit 2001 nadrukkelijk door.

Het huidige tekort is het grootste sinds 1995, toen de begroting een gat liet zien van 164 miljard dollar. In 2001 hadden de VS nog een overschot van 127 miljard dollar. De Republikeinen, die nu aan de macht zijn, verwachten zelf tot en met 2004 de begroting van de staat in rode cijfers te schrijven. Anderen voorzien dat ook 2005 nog een tekort oplevert.