Moslim opgepakt wegens banden met Bin Laden

De Britse politie heeft alsnog de moslim-geestelijke Abu Qatada gearresteerd, omdat hij banden met Osama bin Laden zou onderhouden. Abu Qatada kreeg vorig jaar huisarrest en zijn paspoort werd ingenomen, maar hij verdween kort voordat verscherpte terreurwetgeving van kracht werd.

Abu Qatada (42) is door de VS en Spanje omschreven als `de Europese Al-Qaeda-ambassadeur'; hij zou onder meer Richard Reid en Zacharias Moussaoui hebben gerecruteerd. Reid probeerde met springstof in zijn schoen een vliegtuig op te blazen en Moussaoui zou de terreuraanslagen van 11 september hebben helpen voorbereiden. Abu Qatada, een in Jordanië geboren Palestijn, kreeg in 1994 in het Verenigd Koninkrijk asiel. Omstreden Britse terreurwetgeving maakt het mogelijk mensen die niet kunnen worden gedeporteerd te arresteren zonder een aanklacht tegen hen in te dienen en hen voor onbepaalde tijd gevangen te houden. Tot nu toe heeft de Britse regering twaalf mensen op grond van die wet aangehouden. Hun namen zijn niet bekendgemaakt. Daarvan zitten er nog tien gevangen. Het Britse Court of Appeal doet binnenkort uitspraak over de rechtsgeldigheid van de terreurwetten.